Muurahaiset kulkevat lajitoveriensa hajujälkiä pitkin ilman sen suurempaa suunnitelmallisuutta.

On vaikea sanoa, ajatteleeko muurahainen neulasia vai onko sillä mielessään opportunistisempi ajatus: ”Jotain hyödyllistä pesään olisi kiva saada, vaikkapa saaliseläin, mutta toinpahan edes neulasen.”
Tilanne on toinen, jos pesä vaatii korjaus­ta. Silloin hyville neulaspaikoille mennään joukolla ja pesää korjataan intensiivisesti.
Pesän ympäristöä muurahaiset eivät parturoi puhtaaksi. Se olisi pitkän päälle epäedullista pesälle ja sen asukkaille. On ehkä evolutiivisesti järkevämpää haahuilla ja hakea ruokaa ja pesäaineksia laajalta alueelta, koska halpaa työvoimaa on tarjolla lähes rajattomasti ja paikallinen kuormitus jää silloin pienemmäksi.

Vastaaja:


Jaakko Kullberg


museomestari


Luonnontieteellinen keskusmuseo

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Tuossa pari viikkoa sitten, kun oli lämmin jakso kävin katsomassa isoa kekomuurahaispesää. Sehän olikin ihan länässä ja siinä oli isoja reikiä. Ajattelin, että varmaan supi käynyt kaivelemassa. Paikka on saaressa ja petoeläimiä, siellä ei pitäisi olla.

Asia alkoi kiinnostamaan ja kävin katsomassa 2 muutakin isoa pesää, kunnes tajusin, että nehän ovatkin ilmastointiaukkoja. Tekevät niitä kuivaattaakseen pesää. Kaikissa reiät olivat etelän puolella. Kaikista aurinkoisimmalla paikalla olevassa pesässä näkyi vain n. 3cm reikiä pesä täynnä ja kuhinaa, niiden ympärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla