Syksyllä ilman nopea kylmeneminen nostattaa lintujen muuttovirettä, keväällä ilman lämpeneminen tekee saman.

Voimakkaat lämpötilan muutokset vaikuttavat varsinkin loppusyksyn ja alkukevään muuttajiin, ja niitä sanotaankin säämuuttajiksi.

Matkan aikana linnut suosivat kevyttä–navakkaa myötätuulta, sillä myrskyisässä myötätuulessa lintu "sakkaa" ja ajelehtii passiivisesti. Pienessä vastatuulessa onkin helpompi lentää kuin liian kovassa myötätuulessa. Sivuttainen tuuli taas painaa muuttajia helposti vikasuuntaan. Useimmat lajit muuttavat 2–4 kilometrin korkeudessa; siellä myötätuuli on parempaa kuin alempana, joten lintu säästää energiaa. Suurin osa linnuista muuttaa näkymättömissä, liian korkealla ihmisten nähtäviksi. Joskus muuttolinnut joutuvat lentämään pakosta kovaankin vastatuuleen maata tai merta nuollen. Tällöin ylemmissä ilmakerroksissa on vielä kovempi ja häiritsevämpi vastatuuli.

Poutasää ja hyvä näkyvyys helpottavat niin päivä- kuin yömuuttajienkin matkantekoa. Linnut käyttävät suunnistamisessa apunaan muun muassa auringonkiertoa ja tähtien sijaintia sekä maapallon magneettikenttää ja maastonmuotoja.

Petolinnut, kurjet ja monet muut leveäsiipiset hyötyvät aurinkoisista päivistä, jolloin aurinko lämmittää maata synnyttäen lämpimiä nousevia ilmavirtauksia eli termiikkejä. Tällöin muodostuu myös kumpupilviä. Linnut käyttävät termiikkejä hissinä purjelentokoneiden tapaan. Nousuvirtauksen "katolle" kaarreltuaan ne liitävät kilometrikaupalla ilmaista kyytiä eteenpäin etsimään seuraavaa nostoa.


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2005

Vastaaja:


Lasse J. Laine


ornitologi


Inkoo

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018