Otsonikerrokeksi kutsutaan sitä ilmakehän kerrosta, jossa havaitaan suhteellisesti eniten hapen kolmiatomista muotoa O3 eli otsonia.

Tämä kerros sijaitsee ilmakehässä stratosfääriksi kutsutulla alueella, 15-50 kilometrin korkeudella. Otsonia on runsaimmin noin 20-25 kilometrin korkeudella: suunnilleen 10 miljoonasosaa ilman kokonaismäärästä. Jos koko ilmakehän otsoni siirrettäisiin maanpinnalle tasaiseksi kalvoksi, kalvon paksuus olisi noin kolme millimetriä.

Otsonikerroksen muodostumista ohjaa Auringon säteily. Otsonimolekyyli syntyy, kun ilmakehän happimolekyyli (O2) hajoaa säteilyn vaikutuksesta kahdeksi herkästi reagoivaksi happiatomiksi (O). Ne reagoivat nopeasti happimolekyylien kanssa muodostaen otsonimolekyylejä. Otsonikerroksen sijaintialueella tämä mekanismi on voimakkaimmillaan.

Otsonia muodostuu eniten päiväntasaajalla, jossa auringonsäteilyä on eniten. Korkealla ilmakehässä otsoni kulkeutuu ilmavirtausten mukana kohti sen pallonpuoliskon napaa, jolla on talvi. Suomessa tämä merkitsee sitä, että maaliskuussa otsonia on eniten ja lokakuussa vähiten.

Viime vuosikymmenen aikana kloori- ja bromiyhdisteet ja muut otsonia tuhoavat kemikaalit ovat vahingoittaneet otsonikerrosta. Esimerkiksi satelliittimittaukset kertovat, että tuhovaikutus on voimakkaimmillaan keväällä. Otsonikato on ollut voimakkainta Etelämantereen yllä, missä kokonaisotsonimäärät ovat vähentyneet enimmillään jopa 90 %.

Vaikka otsonin kokonaismäärä ilmakehässä on vähäinen, otsonilla on tärkeä tehtävä biosfäärille haitallisen ultravioletti-B-säteilyn suodattajana. Otsonikerroksen oheneminen lisää maanpinnalla havaittavan UVB-säteilyn määrää ja siten muun muassa riskiä sairastua ihosyöpään.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/1997

Vastaaja:


Juhani Damski


otsoni- ja uv-tutkija


Ilmatieteen laitos

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ertsu
Seuraa 
Viestejä7915

Kävin joskus -90 luvun alussa Bankokissa ja siellä otsonikerros tuntui olevan normaalia matalammalla. Siitä hajusta ei voi erehtyä ja se ikäänkuin kuristi kurkusta sisältäpäin. Se tuntui pilvipoutaisena päivänä, mutta n. tunti auringonlaskun jälkeen se ei enää tuntunut.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7915

kyllä se otsonikerros ulottuu maanpinnalle asti ainakin Bangkokissa. Siitä hajusta ei voi erehtyä. Hajun lisäksi se kuristaa kurkusta sisältäpäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla