Pintaa vitamiineille. Kuva: Getty Images
Pintaa vitamiineille. Kuva: Getty Images

Vaalean ihon geenit tulivat Eurooppaan Lähi-idästä.

Lähimpien sukulaistemme, simpanssin ja kääpiösimpanssin, iho on karvapeitteen alla vaalea. Ne eivät tarvitse ihoa tummentavia melanosyyttejä, koska karvat ajavat saman asian: ne suojaavat uv-säteilyn haitoilta. On päätelty, että myös yhteisellä esivanhemmallamme oli karvapeitteen alla vaalea iho.

Afrikkalaisille tumman ihonvärin tuottaa mclr-geeni. Sen mutaatioiden avulla on laskettu, että esivanhempamme menettivät karvapeitteensä noin 1,2 miljoonaa vuotta sitten. Kun turkki katosi, luonnonvalinta alkoi suosia säteiltä suojelevaa tummaa ihoa.

Tummaihoiset esivanhempamme siirtyivät Afrikasta Eurooppaan 40 000 vuotta sitten. Vaalean ihon geenit perimme ensimmäisiltä maanviljelijöiltä, jotka tulivat Lähi-idästä. Kun he pariutuivat eurooppalaisten metsästäjä-keräilijöiden kanssa, nämä geenimuodot alkoivat yleistyä.Ne nimittäin turvaavat D-vitamiinin saantia leveyksillä, joilla valoa on vähän. Vaalea iho imee enemmän D-vitamiinin tuotantoon tarvittavaa uv-säteilyä kuin tumma.

Eurooppalaisten vaalenemiseen meni pari tuhatta vuotta. Tahdista kertovat muun muassa Luxemburgista ja Unkarista löytyneet, noin 8 500 vuotta vanhojen metsästäjä-keräilijöiden luut. Niistä puuttuvat ne slc24a5- ja slc452-geenien muodot, jotka tuottavat nykyisten eurooppalaisten vaalean ihonvärin. He olivat siis tummaihoisia.

Eteläisessä Ruotsissa taas on tutkittu noin 7 700 vuotta sitten eläneiden ihmisten luurankoja. Heillä oli jo vaalean ihonvärin tuottavat geenimuodot.

 

Vastaajana Markus J. Rantala,

evoluutiobiologian dosentti, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2018.

lokki
Seuraa 
Viestejä5002
Liittynyt3.1.2010

Milloin ihmisen iho vaaleni?

Jotenkin epälooginen tai ainakin kysymyksiä herättävä juttu. Mikä on tummaihoinen, jos se ei ole afrikkalainen mclr-geenin kantaja, vaan tarvitaan erikseen slc24a5- ja slc452-geenien muodot, jotka tuottavat nykyisten eurooppalaisten vaalean ihonvärin. Lisäksi puhutaan karvapeitteen katoamisesta jo 1,2 miljoonaa vuotta sitten. Kuitenkin neanderdalin ihmisellä oli käsittääkseni vaalea iho ja ainakin jonkinlainen karvapeite, vaikka tämä erosi kantaihmisestä vasta puoli miljoonaa vuotta sitten...
Lue kommentti
Minijehova
Seuraa 
Viestejä5591
Liittynyt10.10.2011

Milloin ihmisen iho vaaleni?

Keijona kirjoitti: Lainaus: Keijona kirjoitti: Lainaus: Keijona kirjoitti: Tuo käsitys alfapanomiehen suosiosta ja ominaisuuksista vaihtelee parinkymmenen vuoden sykleillä. Aluperäinen Darwinistinen menestyjä oli "vahvin ja voimakkain", sitten menestyjäksi ilmoitettiin "sopivin" ja sitten "mukautuvaisin, siis lipevin" Hieno esimerkki miten tiede muokataan palvelemaan vallitsevaa arvomaailmaa. Vain eläimillä on alfauroksia laumoissa, missä muut eivät pääse lisääntymään. Ei asia mitenkään...
Lue kommentti

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.