Harha-aistimuksiin asti ei pääse kahvia juomalla. Kuva: Shutterstock
Harha-aistimuksiin asti ei pääse kahvia juomalla. Kuva: Shutterstock

Oireita alkaa ilmaantua, jos juo viisi kupillista kerralla.

Myrkyllisyys ei ole joko-taikysymys, vaan vaikutukset tulevat liukuen annoksen kasvaessa. Tavallinen annos, noin viisi kupillista kahvia päivässä, sisältää yhteensä puoli grammaa kofeiinia. Siitä voi seurata lähinnä mahanärsytystä ja unettomuutta niihin taipuvaisilla.

Liian suuret annokset – puoli grammaa kerralla tai 1–1,5 grammaa päivässä – aiheuttavat keskushermoston ylikiihottumista, tuskaisuutta, levottomuutta, ärtyvyyttä, lihaskramppeja, lisääntynyttä virtsaustarvetta ja sydämen rytmihäiriöitä. Vielä suuremmista annoksista seuraa sekavuutta, maniaa ja jopa harha-aistimuksia ja psykoosi. Näitä ei pysty saamaan kahvia juomalla, mutta kyllä kofeiinitableteista tai pikakahvijauheesta.

Kofeiinin tappava annos on jossakin kymmenen gramman vaiheilla. Vaikeaan myrkytykseen voidaan tarvita dialyysihoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaajana Jouko Tuomisto,

Sisältö jatkuu mainoksen alla

emeritusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2017

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Suunnilleen puolen tunnin kuluttua keittämisestä kahvi muuttuu petrooliksi. Petrooli ei tiettävästi ole mitään terveellistä.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

MooM
Seuraa 
Viestejä13448

Suhteellisuudentajua tähänkin:

160 ml kupillisesta oikeaa kahvia saa n. 0,5 mikrogrammaa akryliamidia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24325083, pikakahvista vähän enemmän ja eniten kahvinkorvikkeista (?).

Keskimääräinen saanti per päivä (kaikesta ruoasta) on n. 1 ug/kg, eli 80-kiloisella 80 mikrogrammaa  https://en.wikipedia.org/wiki/Acrylamide#Acceptable_limits . 

Kärpäsen kakkaa tuo kahvin osuus, mutta jokainenhan julistaa sitä, mikä arvomaailmaansa sopii.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla