Oppikirjat ovat pitkään tolkuttaneet Auringon olevan rauhallista keski-ikää viettävä tähti, jonka ympärillä elämä jatkuu entiseen tapaan, kunnes Auringolta viiden miljardin vuoden päästä loppuu vety.

1990-luvun puolivälissä valkeni kuitenkin, että meillä on aikaa enää miljardin vuoden verran.

Tietokonemallinnusten mukaan Aurinko on tähänastisen elämänsä aikana kirkastunut noin 30 prosenttia. Sama jatkuu.

Miljardin vuoden kuluttua tähtemme on 10 prosenttia nykyistä kirkkaampi. Silloin lisääntynyt lämpö saisi Maan meret kiehumaan, ja vähitellen kostea kasvihuoneilmiö tappaisi kaiken elämän.

Kun Auringolta paljon myöhemmin loppuu vety, se laajenee punaiseksi jättiläiseksi. Samalla se menettää massaansa, ja planeetat loittonevat pienenevän vetovoiman vuoksi. Kun Aurinko on Maan radan kokoinen, Maa on siirtynyt nykyiselle Marsin radalle. Siellä on niin kuumaa, että planeettamme sulaa.

Jättiläisvaiheen jälkeen Aurinko luhistuu pieneksi, hiljalleen kylmeneväksi valkoiseksi kääpiöksi. Maa jatkaa laavamöykkynä ja ihmiskunta ehkä siirtolaisina jonkin toisen tähden ympärillä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/2000

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti


tiedetoimittaja

ksuomala
Seuraa 
Viestejä1851
Liittynyt30.3.2014

Milloin Aurinko tappaa meidät?

optimistx 12.07.2015 klo 10:47 Ilman googlaamista herää ihmettely, miten merten ollessa 95-asteisia miljardin vuoden kuluttua, silti pärjätään täällä. Vai pärjätäänkö? Eikös siinä tulisi jo liian kuuma ainakin ihmisille? Ihmiselle varmaankin liikaa mutta jotkin extremofiili-bakteerit saattaisivat pärjätä noissa lämpötiloissa.
Lue kommentti
jussipussi
Seuraa 
Viestejä32560
Liittynyt6.12.2009

Milloin Aurinko tappaa meidät?

optimistx 12.07.2015 klo 10:47 Jos ennen kuviteltiin 5 miljardia vuotta meille elinkelpoista aikaa, nyt Tähtisen mukaan 1 miljardi vuotta, ja käytännössä ehkä vain joku sata miljoonaa vuotta, niin en ala. Ei se auta, jos keräilen yhden karamellipaperin päivässä ("roska päivässä" -liikken mukaan) kiltisti kaupungin roskikseen. Tai pidättelen hengitystäni silloin tällöin, ettei tule liika hiilidioksidia minulta nopeuttamaan kasvihuonetomaatti-ilmiötä. Piereskelyn pidättely metaanipäästöjen...
Lue kommentti
Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017