Joulupukin poro mainitaan ensimmäisen kerran yhdysvaltalaisen Clement Clarke Mooren runossa The Night Before Christmas vuodelta 1823 (tunnetaan myös nimellä A Visit from St. Nicholas). Siinä satuhahmo kiitää ilmojen halki kahdeksan nimeltä mainitun poron vetämässä valjakossa.

Meillä pukin reen eteen valjastettiin aluksi joko vuohi tai hevonen. Poro löysi tiensä suomalaiseen jouluperinteeseen vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1922 ilmestyneessä Joulupukki-julkaisussa kuvataan Joulu-ukki syöttämässä Siipi-nimistä poroa, ”jonka jokaisessa nilkassa on pienet siivet niin, että se melkein lentää juostessaan”.

Joulupukin nykyinen suosikkisarvipää Petteri Punakuono on tuoreempaa perua. Se tuli Yhdysvalloista Suomeen niin sanotun Coca-Cola-pukin mukana toisen maailmansodan jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:
Juha Nirkko
tutkija
Kansanrunousarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2006

Octopitos
Seuraa 
Viestejä637

Silloin kun petteri aloitti duunin, tosin ameriikoissa on asiat toisin poroja on useita ja ne lentää tai pikemminkin kulkee ilmateitse johtunee siitä kun joulupukkikin murtautuu jostain syystä keskellä yötä asuntoon, ja vieläpä savupiipun kautta väljät hormit sillä suunnalla.

Kun on korviaan myöten kusessa, on parempi pitää turpansa kiinnni.
o_turunen kirjoitti:
Vai olisiko tuo paksuusyksikkö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla