Yhteen aikaan siirryttiin vuonna 1884, jolloin Washingtonissa sovittiin koko maapallon jakamisesta aikavyöhykkeisiin.

Tätä ennen kukin paikkakunta  noudatti omaa paikallisaikaansa, joka katsottiin Auringosta. Kun Aurinko oli etelässä, kello oli 12.

Tarve yhtenäisemmän ajan määrittelemiseen kasvoi 1800-luvun puolivälistä alkaen, kun rautatieverkot laajenivat ja lennätin otettiin käyttöön. Ensin amerikkalaiset jakoivat oman alueensa neljään aikavyöhykkeeseen vuonna 1872, ja vuonna 1884 sama tehtiin koko maapallolle. Maapallon pinta jaettiin 24 vyöhykkeeseen: kunkin aika poikkesi naapurivyöhykkeistä yhdellä tunnilla.

Kaikki maat eivät liittyneet Washingtonin sopimukseen heti. Esimerkiksi Suomi oli osa Venäjää ja pääsi tekemään oman päätöksensä vasta 1921. Silloin Suomi alkoi noudattaa Itä-Euroopan aikaa, joka on kaksi tuntia edellä perusajaksi valitusta Greenwichin ajasta.

Greenwichin ajan määritelmää tarkennettiin 1970-luvun alussa, ja samalla sille annettiin uusi nimi, yleisaika eli UTC (Coordinated Universal Time). Nykymaailma elää UTC-ajan mukaan.


Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2007

Vastaaja:


Heikki Oja


tähtitieteen dosentti


Helsinki

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017