Kirkonkirjoista kerättyjen tietojen perusteella vuonna 1880 jopa 98 % yli 15-vuotiaista suomalaisista osasi auttavasti lukea.

Unescon määritelmän mukana yleinen lukutaito on saavutettu, kun 99% kansasta on lukutaitoista. Sen perusteella voidaan arvioida, että yleinen lukutaito saavutettiin vuosisadan vaihteessa.
Suomalaiset olivat lukuinnossa aikansa kansainvälistä huippua. Lukutaito oli 1900-luvun alussa yleistä vain Keski-Euroopassa, Isossa-Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja muista maista on vaikea saada.

Suomessa lukutaito yleistyi varhain lähinnä kirkon antaman alkuopetuksen ansiosta. Jokaisen naimisiin mielivän oli Päntättävä Raamattua ja Katekismusta, sillä ripillepääsy oli sidottu kristinopin hallintaan, ja lukutaitoon, joita testattiin lukukinkereillä. Kuulustelutilaisuudet aloitettiin Suomessa jo 1600-luvulla, ja niistä tuli keskeinen kansanopetuksen muoto.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/1997

Vastaaja:


Pirjo Linnakylä


koulutustutkimuksen tutkimusprofessori


Jyväskylän yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5077

"Suomessa lukutaito yleistyi varhain lähinnä kirkon antaman alkuopetuksen ansiosta. Jokaisen naimisiin mielivän oli Päntättävä Raamattua ja Katekismusta, sillä ripillepääsy oli sidottu kristinopin hallintaan, ja lukutaitoon, joita testattiin lukukinkereillä. Kuulustelutilaisuudet aloitettiin Suomessa jo 1600-luvulla, ja niistä tuli keskeinen kansanopetuksen muoto."

Konkreettinen esimerkki kristinuskon positiivisista puolista.

Nykyään nettipelit ja elokuvat opettavat nuorisollemme tärkeää englanninkielentaitoa. Olisiko niistä seuraavaksi uskonnoksi?

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä14422

Perusteltu pointti, sillä netin virtuaalimaailma vaikuttaa yhä useammalle olevan todellisuutta tärkeämpi, varsinkin nuorilla, ja miksei joillekkin vartuneemmillekkin.

Juuri vaimon kanssa päätettin äänekkäistä vastalauseista huolimatta asettaa lapsille ns pelikielto arkipäiville, samoin kuin makeisille, eli viikonloppuina vain.

Meni meinaan ihan överiksi se pelaaminen - kun koulusta kotona, niin iltamyöhään pelkkää pelaamista, jos ei jompi kumpi vanhemmista valvomassa, sanomiset eivät auttaneet.

Nyt on barbiet ja muut ns oikeat lelut kaivettu esiin, ja piirtäminen ym askartelukin kiinnostaa taas, mutta pakko pitää rajoitukset yhä voimassa.

Peli kyseessä on Minecraft, joka näköjään koukuttava tapaus...

Se englanninoppimisaspekti muuten on täysin paikkansapitävä!

Itse opin penskana englannin kielen perusteet katsomalla dubbaamattomia piirrettyjä.

 

Siitä lukutaidosta, niin itse opin vasta koulussa, mutta nuorempi tyttöni oppi lukemaan ja kirjoittamaan jo 5 vuotiaana.

Ihan äimänä huomattiin vaimon kanssa kerran, että perhana, tyttöhän lukee tekstiä ihan täydellisen sujuvasti!

Isosisko kuulemma opetti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla