Avaruuskävelyn jälkeen puvussa tuoksahtaa kuulemma pihvi. Kuva: Shutterstock
Avaruuskävelyn jälkeen puvussa tuoksahtaa kuulemma pihvi. Kuva: Shutterstock

Nenään ei kulkeudu mitään, vaikka hajuja muodostuu.

Avaruus sinänsä ei tuoksu, mutta hajuja syntyy siellä liikkuvista aineksista.

Hajuaistin toiminta perustuu siihen, että nenäämme kulkeutuu ilmassa kaasuina tai pisaroina esiintyviä hajumolekyylejä. Kun hajusolut välittävät aivoihin tiedon molekyylien tyypistä eli hajusta, koemme hajuaistimuksen.

Ilmakehä harvenee mitä ylemmäs mennään, ja yleisesti käytetyn määritelmän mukaan se ulottuu sadan kilometrin korkeuteen. Sen jälkeen ilmamolekyylejä esiintyy satunnaisesti, ja tarpeeksi kaukana maapallosta voidaan puhua tyhjiöstä.

Avaruudessa vallitsee siis tyhjiö, eli siellä ei ole ilmaa eikä nenään niin ollen kulkeudu mitään aistittavaa. Täten avaruus itsessään ei tuoksu miltään.

Toki avaruudessa esiintyy kaasu- ja tomupilviä. Niissä on erilaisia monimutkaisiakin molekyylejä, jotka voisivat tuoda mieleen vaikkapa mädät kananmunat tai imelän sokerin.

Hiili-, pii- ja metallitomu tuoksuu ruudin savulta, kertovat kuupölyä avaruusaluksessaan haistelleet astronautit.

Kansainvälisen avaruusaseman astronautit ovat puolestaan raportoineet, että avaruuskävelyltä palattua avaruuspukujen pinnasta lähtee käristetyn pihvin tuoksua.

Vastaajana Rami Rekola,

dosentti, Embry-Riddlen avaruustieteen yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2017

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2492
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti