Sileä, kupera ja kovera. Kuva: SPL/MVPhotos
Sileä, kupera ja kovera. Kuva: SPL/MVPhotos

Maailmankaikkeus on joko valtava pallo tai laakea ja ääretön.

Me emme pysty näkemään avaruuden muotoa, koska olemme kolmiulotteisia olentoja. Voimme katsella yksiulotteista lankaa tai kaksiulotteista paperia kolmannesta ulottuvuudestamme ja nähdä niiden muodon. Mutta meillä ei ole neljättä ulottuvuutta, josta katsella kolmiulotteista maailmaamme.

Tämä voi kuulostaa oudolta. Toki näemme maailman ympärillämme ja liikumme minne haluamme. Mistä sitten kiikastaa? Vajavaisuutemme ymmärtämiseksi voimme ajatella litteää kaksiulotteista muurahaista paperin pinnalla. Se ryömii vapaasti, mittailee etäisyyksiä ja piirtää kolmion paperinsa pinnalle. Se ei voi kuitenkaan koskaan nähdä tuota kolmiota. Me täältä kolmannesta ulottuvuudesta voimme.

Aistiemme rajoittuneisuuden vuoksi kesti kauan ennen kuin oivalsimme, että myös kolmiulotteisella tilalla on aina jokin muoto, aivan samoin kuin viivalla ja pinnallakin. Topologiana tunnettu matematiikan haara kertoo, millaisia muotoja on tarjolla. Jos avaruus on joka paikassa samanlainen, sen täytyy olla joko laakea, kupera tai kovera.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laakea avaruus on ominaisuuksiltaan kuin ääretön sileä paperiarkki, kupera kuin pallo ja kovera kuin satula. Me emme näe tuota muotoa, mutta voimme mitata sitä erilaisilla konsteilla. Ajatellaan taas muurahaista. Jos se kulkee aina vain suoraan eteenpäin ja huomaa lopulta palanneensa lähtökohtaansa, se voi päätellä elävänsä pallon pinnalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Avaruus ei voi olla kovin pieni pallo, koska emme näe kaukoputkella omaa niskaamme, koko avaruuden ympäri kiertäneitä valonsäteitä. Maailmankaikkeus on joko paljon suurempi pallo kuin pystymme näkemään tai sitten se on laakea ja ääretön. Kovera kosmos ei näytä kelpaavan vaihtoehdoksi.

Vastaajana Esko Valtaoja,

tähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2021

Deimos
Seuraa 
Viestejä23884

Tässähän onkin pureskeltavaa palstan OAA guruille. Tietenkin kyseessä on tiedemiesten salaliitto. Nojatuolipsykologit ratkovat ongelmat tuosta vain ilman koulutusta. Valtaojahan on vain maksettu professori jonka mielipiteillä ei ole väliä. Tautiluokitukseen voisi lisätä uuden luokan niitä varten jotka ovat etääntyneet todellisuudesta omiin sekopäisiin fantasioihinsa joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Valtaoja on tehnyt loistavaa työtä kansantajuistamalla äärettömän monimutkaista tiedettä. Itsellä on vino pino Valtaojan kirjoja joista pari on lukematta. Kolme nousee minulle mieleen kun miettii nykyajan suomalaisia tieteen popularisoijia: Kari Eqvist, Esko Valtaoja ja Syksy Räsänen. OAA:t eivät ymmärrä että näiden herrojen työ on kestänyt lähes koko elämän ja vaatinut kovia ponnisteluja. Ja myös hyvin vaativaa matematiikkaa ja fysiikkaa.  Verbaalinen teoria ei ole mitään ilman matematiikkaa ja fysiikkaa. Verbaalinen teoria on jotakin minkä kuka tahansa aivovammainen ilman koulutusta voi aivo-oksentaa ulos.

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

  • ylös 20
  • alas 6
Vaiettäniinkö
Seuraa 
Viestejä10470

Olli S. kirjoitti:
Tiede nykyään on tästä asiasta sovellutuksissa, käytännön teorioista jäljessä. GR nimenomaan pitäisi kehittää eteenpäin paremmalla logiikalla ja uusilla matemaattisilla teorioilla, kaaosteorialla, topologialla, fraktaaleilla ja fysiikan ja universumin syvenneellä ymmärryksellä.

Minun kontribuutioni asiaan tulee logiikasta. Universumi on kaiken käsittävä tila jolla ei ole ulkopuolta. Eikä kokonaisuus ala, osauniversumit alkavat.

Eikö sellainen tila matemaattisesti ole juuri 4D ja suunnaton mutta määrätty säde, pallo? Ajan mallia ei tuossa ole vielä ratkaistu. Aika ja avaruus ovat suhteellisia, ja materiaan myös suhteellisia.

Se on sitten empiirinen asia, mallien testaamista, toimiiko tuo, ja muut matemaattiset asiat joku muu osaa paremmin. Koko mallin rakentamisen höskän.

Pallopinta on vain havainnollistamista, matematiikka on jo tuossa avaruuden osalta.

Ei tätä tarvi niin kauheasti vastustaa kuin yleensä, vaan miettiä asiaa eteenpäin.

Vastustan enkä mieti asiaa eteenpäin. Tuo on sitä samaa höpinää, jota olet jo kauan jankannut ja joka on sinulle todistettu mahdottomaksi jo moneen kertaan. Kukaan ei halua tuhlata aikaansa mallisi empiiriseen testaamiseen tai matematiikan kehittämiseen. Jos sellaiset haluat, tee ne itse.

  • ylös 13
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla