Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Nyt meni liian vaikeaksi.

Muistin muodostumiseen kuluvan ajan arviointi on vaikeaa, jopa mahdotonta. Hetkellisesti tarpeelliset, mutta pitkän päälle turhat asiat pysyvät mielessä sekuntien ajan ja katoavat jälkiä jättämättä. Tietoisesti tarpeellisiksi arvioidut asiat pysyvät mielessä kertaamisen ja harjoittelun avulla pidempään. Lähimuisti ja pitkäkestoinen muisti toimivat yhteistyössä, jatkumona.

Muistin lujittumiseen liittyy tiedon käsittelyyn osallistuvien hermosoluyhteyksien eli synapsien toiminnan vahvistumista, proteiinisynteesiä ja synapsien määrän lisääntymistä. On kuitenkin vaikea määritellä, milloin asia on siirtynyt pitkäkestoiseen muistiin. Muistot ovat dynaamisia, jatkuvasti muuttuvia ja vaikutteille alttiita. Esimerkiksi asian mieleenpalauttaminen ja uudelleen mieleenpainaminen voi muuttaa pysyväksi luultua muistoa.

Voisiko muistin muodostumiseen tarvittavaa aikaa määritellä unohtamisen kautta? Päähän kohdistuva vamma voi aiheuttaa muistiaukon, jolloin osa vammaa edeltäneistä, kenties vasta muistiin kiinnittymässä olleista tapahtumista katoaa­ muistista. Muistiaukon pituus kuitenkin vaihtelee. Siksi senkään perusteella ei voi määrittää muistin muodostumiseen kuluvaa aikaa.

Esitetty kysymys on yhtä vaikea kuin kysymys, milloin puro muuttuu joeksi, ja jää vaille varmaa vas­tausta.

Vastaajana Synnöve Carlson, professori, aivotutkija, Aalto-yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2014