Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Nyt meni liian vaikeaksi.

Muistin muodostumiseen kuluvan ajan arviointi on vaikeaa, jopa mahdotonta. Hetkellisesti tarpeelliset, mutta pitkän päälle turhat asiat pysyvät mielessä sekuntien ajan ja katoavat jälkiä jättämättä. Tietoisesti tarpeellisiksi arvioidut asiat pysyvät mielessä kertaamisen ja harjoittelun avulla pidempään. Lähimuisti ja pitkäkestoinen muisti toimivat yhteistyössä, jatkumona.

Muistin lujittumiseen liittyy tiedon käsittelyyn osallistuvien hermosoluyhteyksien eli synapsien toiminnan vahvistumista, proteiinisynteesiä ja synapsien määrän lisääntymistä. On kuitenkin vaikea määritellä, milloin asia on siirtynyt pitkäkestoiseen muistiin. Muistot ovat dynaamisia, jatkuvasti muuttuvia ja vaikutteille alttiita. Esimerkiksi asian mieleenpalauttaminen ja uudelleen mieleenpainaminen voi muuttaa pysyväksi luultua muistoa.

Voisiko muistin muodostumiseen tarvittavaa aikaa määritellä unohtamisen kautta? Päähän kohdistuva vamma voi aiheuttaa muistiaukon, jolloin osa vammaa edeltäneistä, kenties vasta muistiin kiinnittymässä olleista tapahtumista katoaa­ muistista. Muistiaukon pituus kuitenkin vaihtelee. Siksi senkään perusteella ei voi määrittää muistin muodostumiseen kuluvaa aikaa.

Esitetty kysymys on yhtä vaikea kuin kysymys, milloin puro muuttuu joeksi, ja jää vaille varmaa vas­tausta.

Vastaajana Synnöve Carlson, professori, aivotutkija, Aalto-yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2014

Peippo on munallaan mitattuna Suomen kiivi. Kuva: Getty Images

Vatsanseutu pullistuu hitusen vain muninnan lopussa.

Selitys piilee ruumiinrakenteessa. Se, mikä näyttää linnun vatsalta, on itse asiassa enimmäkseen rintakehää, jonka lihasten alla on kova ja leveä rintalasta. Pehmeää ”vatsaa” linnuilla on vain pieni alue pyrstön ja jalkojen välissä.

Rintakehä voi toki liikkua ulommaksi, kun sisäelimet sitä työntävät, mutta koska se on panssarimainen, siihen ei synny pullistumaa.

Munarauhasessa syntyy vain ruskuainen, ja niitä irtoaa munanjohtimeen yksi kerrallaan. Valkuainen ja kuori syntyvät munanjohtimen loppupäässä hyvin nopeasti, eikä lintu ”kanna” niitä vatsassaan.

Kun muna on juuri tulossa, vatsanseutu voi periaatteessa hieman paisua, mutta sitä ei näe, koska silloin linnut istuvat visusti pesissään. Tämä vaihe kestää vain muutamia tunteja.

Ääriesimerkki lienee kiivi, jolla on kokoon suhteutettuna suurin muna. Kiivi ei näytä olevan ”raskaana”, vaikka muna on valtava, mutta varmasti sen peräpää pullistuu muninnan aikana.

Vastaajana Esa Hohtola,

eläinfysiologian emeritusprofessori, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018

Kuumin valkea loimuaa valkeana. Kuva: Getty Images

Värin määräävät liekin lämpötila ja säteilyn aallonpituus.

Tulella tarkoitetaan yleensä liekkiä, joka syntyy aineen palamisessa. Palaminen on kemiallinen reaktio, jossa palava aine reagoi hapen kanssa.

Kun reaktio on riittävän nopea, syntyvä lämpö ei siirry heti ympäristöön vaan nostaa palavan aineen lämpötilaa. Tämä näkyy hehkumisena tai liekkinä.

Esimerkiksi nuotiossa palamisreaktio tapahtuu liekin ulkoreunalla, ja siinä syntyy nokea. Noki taas lähettää niin kutsuttua mustan kappaleen säteilyä.

Mustan kappaleen säteilyssä kappaleen lämpötila määrää, millä aallonpituudella säteily on voimakkainta. Tätä aallonpituutta vastaa näkyvän valon aallonpituusalueella aina jokin väri.

Korkein lämpötila ja matalin aallonpituus vastaavat violettia, sitten tulevat järjestyksessä sininen, vihreä, keltainen, oranssi ja punainen.

Nuotion liekin kuumimmassa kohdassa valon aallonpituuksien voima on niin suuri, että ihmissilmä näkee sen värien yhdistelmänä eli valkoisena värinä.

Viileämmät kohdat silmä näkee niin, että väri vastaa paremmin lämpötilaa. Keltainen ja oranssi kertovat noin 1 200:n ja punainen noin 700 asteen lämpötilasta.

Mustan kappaleen säteily ei kuitenkaan selitä kaikkea tulen väreistä.

Esimerkiksi sinisessä liekissä ei ole nokea, vaan liekin väri johtuu siitä, että kaasumolekyylien viritystila purkautuu ja lähettää säteilyä. Sen aallonpituus on lähellä sinistä väriä.

Vastaajana Jorma Jokiniemi,

pien- ja nanohiukkastekniikan professori, Itä-Suomen yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018