Kotigalaksimme on kiekonmuotoinen sauvaspiraaligalaksi. Kuva: Nasa
Kotigalaksimme on kiekonmuotoinen sauvaspiraaligalaksi. Kuva: Nasa

Jätti tai kääpiö – sen mukaan mihin sitä vertaamme.

Kotigalaksimme on tyypiltään sauvaspiraaligalaksi. Ne ovat yleensä keskikokoisia galakseja, joiden koko ylittää harvoin muutamaa sataatuhatta valovuotta. Linnunradan läpimitta on noin 100 000 valovuotta.

Isoista spiraaligalakseista meitä lähimpänä on Andromedan galaksi. Sen läpimitta on hieman yli 200 000 valovuotta.

Kaikkien spiraaligalaksien ympärillä on yleensä niitä pienempiä seuralaisgalakseja. Myös Linnunradalta tunnetaan useita näitä kääpiögalakseja. Jos Linnunrataa vertaa niihin, se on jättiläinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Linnunradan lähistön suurimmat seuralaiset ovat Magellanin pilvet, jotka näkyvät eteläisellä pallonpuoliskolla paljainkin silmin. Niillä on kokoa muutama kymmenentuhatta valovuotta. Kaikkein pienimmillä seuralaisgalakseilla on läpimittaa vain muutaman sadan valovuoden verran. Lukumääräisesti näitä hyvin pieniä galakseja on maailmankaikkeudessa eniten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Universumin suurimmat galaksit ovat jättiläismäisiä elliptisiä galakseja. Ne ovat miltei piirteettömiä ja hyvin vanhoja galakseja, jotka ovat elinkaarensa aikana sulautuneet useiden galaksien kanssa ja näin kasvattaneet massaansa.

Yleensä suuria ellipsejä löytyy galaksijoukkojen keskeltä, ja suurimmat ovat kooltaan miljoonia valovuosia. Tällainen jätti löytyy esimerkiksi galaksijoukko Abell 2029:n keskustasta. Sen koko on kuusi miljoonaa valovuotta. Näin ollen se on 60 kertaa Linnunrataa suurempi. Massaa sillä on noin sata kertaa enemmän.

Vastaajana Pasi Nurmi, tutkijatohtori, Tuorlan observatorio, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2016

Sisältö jatkuu mainoksen alla