Singaporessa on väkeä vähän enemmän kuin meillä: 5,53 miljoonaa. Kuva: Shutterstock
Singaporessa on väkeä vähän enemmän kuin meillä: 5,53 miljoonaa. Kuva: Shutterstock

Kaupunkivaltioon mallia löytyisi idästä.

Shantou Kiinassa on lähellä Suomen väkilukua, jos tarkastellaan kaupunkia hallinnollisena alueena, eikä oteta huomioon lähiöitä tai toiminta-aluetta. Entisessä kalastajakylässä on 5,39 miljoonaa asukasta.

Metropolialueista Suomen väkilukua vastaa parhaiten Barcelona, jossa on 5,45 miljoonaa asukasta.

Jos Suomesta tehtäisiin kaupungin kokoinen valtio, väestömäärän perusteella malliksi soveltuisi esimerkiksi Singaporen piskuinen kaupunkivaltio.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin rakenne, liikennejärjestelyt ja maan ja veden jakaantuminen määrittäisivät, millaiselle alueelle Suomen väestö voitaisiin sijoittaa. Silläkin olisi merkitystä, rakennettaisiinko kaupunki tyhjästä vai jo olemassa olevan perustalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aluepoliittisessa keskustelussa kuulee välillä esitettävän, että Suomen väestön keskittäminen olisi taloudellisesti kannattavaa, koska silloin ei tarvitsisi ylläpitää infrastruktuureja ja instituutioita ympäri valtakuntaa.

Maailmassa ei kuitenkaan ole yhtään aluevaltiota, jonka väestö asuisi yhdessä tai edes kahdessa kaupungissa. Aluevaltiot ovat monipaikkaisia kokonaisuuksia, joita leimaavat alueellinen työnjako ja keskusten ja ympäristön vuorovaikutus.

Aluevaltiot ovat muotoutuneet historian kuluessa. Yhden kaupungin varaan rakentuva kaupunkivaltio Suomi päättäisi aluevaltion aikakauden.

Vastaajina Sami Moisio, professori ja Arttu Paarlahti, yliopisto-opettaja, geotieteiden ja maantieteen laitos, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2016

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla