Myrkynvihreä tunnetaan myös schweinfurtinvihreänä, keisarinvihreänä ja pariisinvih-reänä.

Kyse on 1800-luvulla keksitystä väripigmentistä, kupariasetoarsenaatista, jota valmisti muun muassa Wilhelm Sattlerin yhtiö Schweinfurtissa Saksassa. Pigmentti sisältää erittäin myrkyllistä arseenia, ja sen käyttö on nykyään kielletty.
”Myrkynvihreää” käytettiin aiemmin vesi- ja öljyväreissä sekä painovärinä, koska se oli tuolloin käytössä oleviin vihreisiin verrattuna erittäin kirkas. Siitä tuli suosittu väri myös tapeteissa ja kankaissa 1800-luvun puolivälissä. Yksi syy suosioon oli se, että näin värjätyissä tapeteissa ei tavattu tuhohyönteisiä. Pigmenttiä löytyy myös useista 1800- ja 1900-luvun alun maalauksista, ja sitä on käytetty jopa makeisten värjäämiseen. Väri aiheutti useita kuolemantapauksia, ja siksi sitä alettiin kutsua myrkynvihreäksi.

Useissa maissa pigmentin käyttö kiellettiin jo 1920-luvulla. 1960-luvulla väri vedettiin Euroopassa lopullisesti markkinoilta sen korkean myrkkypitoisuuden vuoksi. Pigmenttiä on käytetty myös hyönteismyrkkynä sekä Pariisin viemärien rotanmyrkkynä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2006

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Jussi Kukkonen


akatemiaprofessori, ekotoksikologi


biologian laitos, Joensuun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla