Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2013

 

Ei ole mitään rajaa.

Orientti tai itämaat on kulttuurinen käsite pikemmin kuin maantieteellinen, siksi se on vähän epämääräinen.

Eri aikoina itämailla on tarkoitettu eri osia Aasiasta ja Pohjois-Afrikasta. Aluksi orienttiin laskettiin Lähi-itä, sitten käsite laajeni kattamaan islamilaisen Pohjois-Afrikan, Intian niemimaan, Kiinan, Japanin ja Korean. Pohjois-Aasiaa ei kuitenkaan yleensä luettu mukaan.

Orientti on hyvin Eurooppa-keskeinen käsite, ja se on aina määritelty Euroopan vastakohdaksi. Termi antaa ymmärtää, että on olemassa yhtenäinen itä, joka eroaa lännestä. Mutta eiväthän Kiina, Japani ja arabimaailma muodosta yhtenäistä kokonaisuutta, jolla pitäisi olla jokin nimi. Tutkimuksessa sanaa käytetäänkin enää ani harvoin, ja sitä pidetään vahvasti arvolatautuneena.

Länsimaisella kulttuurilla tarkoitetaan eurooppalaista kulttuuria ja eurooppalaisten siirtolaisten jatkamaa kulttuuria Amerikassa. Se on jollain lailla perusteltu kokonaisuus. Sitä vastoin mitään yhtenäistä itämaista kulttuuria ei ole.

Vastaaja:


Hannu Juusola


seemiläisten kielten ja kulttuurien professori


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti