Aineen värin määrää se, minkä osan aine heijastaa siihen osuvasta valosta.

Punatut huulet ovat punaiset, koska huulipuna imee itseensä kaikki muut aallonpituudet muttei sitä, jonka aivomme aistivat punaisena. Yksittäiset atomitkin voivat imeä valoa, mutta ne eivät ole minkään värisiä, koska ne säteilevät kaiken imemänsä valon sellaisenaan takaisin.

Huulipunakin tietysti koostuu viime kädessä atomeista, mutta siinä atomit ovat järjestyneet molekyyleiksi, useasta atomista koostuviksi yhdisteiksi. Toisin kuin atomit molekyylit eivät yleensä säteile samaa valoa, jonka ne imevät – kuten huulipuna osoittaa.

Atomit voivat myös itse synnyttää valoa. Esimerkiksi punaisen laserin punainen johtuu neonatomien lähettämistä valokvanteista eli fotoneista, jotka vastaavat punaisen valon aallonpituutta. Neonatomit eivät normaalioloissa lähetä kvantteja, mutta laserissa atomit viritetään ylempään energiatilaan, ja kun viritys purkautuu, atomit säteilevät "punaisia" valokvantteja. Neonatomia ei voi kuitenkaan sanoa tällä perusteella punaiseksi, sillä toisenlaisissa oloissa se voi säteillä muun muassa keltaista ja vihreää valoa.

Vastaaja:


Jukka Maalampi


fysiikan professori


Jyväskylän yliopisto

Eusa
Seuraa 
Viestejä15168
Liittynyt16.2.2011

Minkä värisiä ovat atomit?

Ohman 11.08.2015 klo 13:45 Jos sinä saat kirjoitella tänne ihan täyttä puppua niin miksi minä en saisi sanoa käsitystäni siitä.Aika erikoista leimata se "häirikkökäyttäytymiseksi". Onko kyseessä "keisarin uudet vaatteet" - syndrooma? Voi olla. Olet puolustamassa jotain itsellesi arvokasta kuvitelmaa ja ajaudut siitä syystä häiriköimään.
Lue kommentti

Hienorakennevakio suoraan vapausasteista: 1 / (1^0+2^1+3^2+5^3+1^0/2^1*3^2/5^3) = 1 / 137,036

Eusa
Seuraa 
Viestejä15168
Liittynyt16.2.2011

Minkä värisiä ovat atomit?

Hyvän parodian tunnistaa siitä, että kritisoidaan asiaa, johon on edes yritetty perehtyä. Jos sinulla ei ole kompetenssia keskustella sisällöistä, niin parempi kun jätät kokonaan kommentoimatta. Miten jokin satunnainen lukija, joka nimenomaan ei tunnista fysiikan käsitteistöä saati sen laajennuspyrkimyksiä, voisi "ottaa todesta" jotain? Jos jokin palstakirjoittajan teksti on harhaanjohtavaa, kuten esimerkiksi hitausvoimailijan, on oikein puuttua asia-argumentein. Kirjoituksiini, jos niissä...
Lue kommentti

Hienorakennevakio suoraan vapausasteista: 1 / (1^0+2^1+3^2+5^3+1^0/2^1*3^2/5^3) = 1 / 137,036

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti