Aineen värin määrää se, minkä osan aine heijastaa siihen osuvasta valosta.

Punatut huulet ovat punaiset, koska huulipuna imee itseensä kaikki muut aallonpituudet muttei sitä, jonka aivomme aistivat punaisena. Yksittäiset atomitkin voivat imeä valoa, mutta ne eivät ole minkään värisiä, koska ne säteilevät kaiken imemänsä valon sellaisenaan takaisin.

Huulipunakin tietysti koostuu viime kädessä atomeista, mutta siinä atomit ovat järjestyneet molekyyleiksi, useasta atomista koostuviksi yhdisteiksi. Toisin kuin atomit molekyylit eivät yleensä säteile samaa valoa, jonka ne imevät – kuten huulipuna osoittaa.

Atomit voivat myös itse synnyttää valoa. Esimerkiksi punaisen laserin punainen johtuu neonatomien lähettämistä valokvanteista eli fotoneista, jotka vastaavat punaisen valon aallonpituutta. Neonatomit eivät normaalioloissa lähetä kvantteja, mutta laserissa atomit viritetään ylempään energiatilaan, ja kun viritys purkautuu, atomit säteilevät "punaisia" valokvantteja. Neonatomia ei voi kuitenkaan sanoa tällä perusteella punaiseksi, sillä toisenlaisissa oloissa se voi säteillä muun muassa keltaista ja vihreää valoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Jukka Maalampi


fysiikan professori


Jyväskylän yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Eusa
Seuraa 
Viestejä18216
Ohman

Jos sinä saat kirjoitella tänne ihan täyttä puppua niin miksi minä en saisi sanoa käsitystäni siitä.Aika erikoista leimata se "häirikkökäyttäytymiseksi".

Onko kyseessä "keisarin uudet vaatteet" - syndrooma?

Voi olla. Olet puolustamassa jotain itsellesi arvokasta kuvitelmaa ja ajaudut siitä syystä häiriköimään.

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Eusa
Seuraa 
Viestejä18216

Hyvän parodian tunnistaa siitä, että kritisoidaan asiaa, johon on edes yritetty perehtyä. Jos sinulla ei ole kompetenssia keskustella sisällöistä, niin parempi kun jätät kokonaan kommentoimatta.

Miten jokin satunnainen lukija, joka nimenomaan ei tunnista fysiikan käsitteistöä saati sen laajennuspyrkimyksiä, voisi "ottaa todesta" jotain? Jos jokin palstakirjoittajan teksti on harhaanjohtavaa, kuten esimerkiksi hitausvoimailijan, on oikein puuttua asia-argumentein.

Kirjoituksiini, jos niissä näkee vahingollisia, mahdollisesti haitallisiksi luuloiksi levittäytyviä harhakäsityksiä, tulee puuttua argumentoiden. Varmasti vaihdan oitis luuloni, kun oikaistaan loogisin perusteluin.

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Sisältö jatkuu mainoksen alla