Tietokone pitää yllä hakemistoja kaikista käytettävissä olevista tiedostoista.

Kun käyttäjä tuhoaa tiedoston kovalevyltä, poistaa tietokone sen näistä hakemistoista. Käyttäjä ei normaaleilla tietokoneen tarjoamilla operaatioilla enää tämän jälkeen pysty käsittelemään tiedostoa.

Tiedoston käyttämät alueet kovalevyltä merkitään samalla kertaa vapaasti käytettäviksi, mutta näiden alueiden sisältöä ei poisteta mitenkään. Sopivalla tietokoneohjelmalla voidaan sisältö vielä etsiä kovalevyltä ja palauttaa käyttäjälle. Kun käyttäjä luo uusia tiedostoja, kirjoittaa tietokone niiden sisältöä tuhotun tiedoston aiemmin käyttämille alueille kovalevyllä. Tämän jälkeen tuhotun tiedoston sisältö ei ole enää ohjelmallisesti saatavissa.

Koska kovalevyjen talletusmenetelmä perustuu magnetismiin, on itse asiassa vielä tässäkin vaiheessa mahdollista selvittää kovalevyn aiempi sisältö. Tämä on kuitenkin hyvin kallista ja vaatii erityislaitteistoja. Vasta useat päällekirjoitukset tekevät aiemman sisällön lukemisen mahdottomaksi.

Eli arkaluontoisen tiedoston tuhoaminen delete-komennolla ei vielä riitä. Tarvitaan ohjelma, joka useita kertoja kirjoittaa tiedoston käyttämien kovalevyalueiden päälle dataa. Toinen menetelmä on tuhota kovalevy mekaanisesti, mutta tämäkin edellyttää riittävän perusteellista käsittelyä, sillä tuhoutuneiden tiedostojen palauttamiseen erikoistuneet firmat pystyvät käsittelemään jopa palaneita kovalevyjä.

Julkaistu Tiede 2000 -lehdessä 8/1998

Vastaaja:


Esko Nuutila


tutkija


teknillinen korkeakoulu

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vanha Susi
Seuraa 
Viestejä1

Anteeksi, mutta tämä vastaus on mielestäni yleistys, kuten kaikkien tämän kaltaisten vastausten on pakko olla, jotta ne olisivat tajuttavia muillekkin kuin alan asiantuntijoille.

Sinänsä tämä vastaus on mielestäni erinomainen, jos siinä olisi ollut maininta, että tavallinen käyttäjä ei käsittääkseni voi poistaa yksittäista tiedostoa niin, että sitä ei ala ammattilainen sopivilla laitteilla pystyisi lukemaan. Tavallinen käyttäjä voi ostaa sellaisen ohjelman, jolla voi poistaa kokonaisen kiintolevyn kaikki tiedostot kerralla, niin että levyltä ei voi lukea yhtään mitään.

Ohjeita tosin pitää noudattaa tarkasti ja toistaa tyhjennysoperaatio useita kertoja vähintään ohjelman suositusten mukainen määrä poistokertoja.

Tällaisia ohjelmia on myynnissä ihan kohtuu hinnalla, se mikä minua ihmetyttää suuresti on se, että edes yritykset eivät käytä niitä oletusarvoisesti, joten käytöstä poistuneista ja romutettavista tietokoneista  kiinnostunut tarkkailija voi saada vaikka mitä tietoa. Lisäksi monesti tietokoneet myydään kierrätyskeskuksiin, josta niitä voi ostaa kuka tahansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla