Tietokone pitää yllä hakemistoja kaikista käytettävissä olevista tiedostoista.

Kun käyttäjä tuhoaa tiedoston kovalevyltä, poistaa tietokone sen näistä hakemistoista. Käyttäjä ei normaaleilla tietokoneen tarjoamilla operaatioilla enää tämän jälkeen pysty käsittelemään tiedostoa.

Tiedoston käyttämät alueet kovalevyltä merkitään samalla kertaa vapaasti käytettäviksi, mutta näiden alueiden sisältöä ei poisteta mitenkään. Sopivalla tietokoneohjelmalla voidaan sisältö vielä etsiä kovalevyltä ja palauttaa käyttäjälle. Kun käyttäjä luo uusia tiedostoja, kirjoittaa tietokone niiden sisältöä tuhotun tiedoston aiemmin käyttämille alueille kovalevyllä. Tämän jälkeen tuhotun tiedoston sisältö ei ole enää ohjelmallisesti saatavissa.

Koska kovalevyjen talletusmenetelmä perustuu magnetismiin, on itse asiassa vielä tässäkin vaiheessa mahdollista selvittää kovalevyn aiempi sisältö. Tämä on kuitenkin hyvin kallista ja vaatii erityislaitteistoja. Vasta useat päällekirjoitukset tekevät aiemman sisällön lukemisen mahdottomaksi.

Eli arkaluontoisen tiedoston tuhoaminen delete-komennolla ei vielä riitä. Tarvitaan ohjelma, joka useita kertoja kirjoittaa tiedoston käyttämien kovalevyalueiden päälle dataa. Toinen menetelmä on tuhota kovalevy mekaanisesti, mutta tämäkin edellyttää riittävän perusteellista käsittelyä, sillä tuhoutuneiden tiedostojen palauttamiseen erikoistuneet firmat pystyvät käsittelemään jopa palaneita kovalevyjä.

Julkaistu Tiede 2000 -lehdessä 8/1998

Vastaaja:


Esko Nuutila


tutkija


teknillinen korkeakoulu

Vanha Susi
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt15.5.2014

Minne bittitaivaaseen tiedostot häviävät,kun painan tietokoneeni delete-nappulaa?

Anteeksi, mutta tämä vastaus on mielestäni yleistys, kuten kaikkien tämän kaltaisten vastausten on pakko olla, jotta ne olisivat tajuttavia muillekkin kuin alan asiantuntijoille. Sinänsä tämä vastaus on mielestäni erinomainen, jos siinä olisi ollut maininta, että tavallinen käyttäjä ei käsittääkseni voi poistaa yksittäista tiedostoa niin, että sitä ei ala ammattilainen sopivilla laitteilla pystyisi lukemaan. Tavallinen käyttäjä voi ostaa sellaisen ohjelman, jolla voi poistaa kokonaisen...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti