Tavallisen tähdenlennon aiheuttaja on yleensä sormenpään kokoinen jääpala tai kivenpala, joka tulee avaruudesta hurjaa vauhtia maapallon ilmakehään.

Se palaa kokonaan poroksi yli 50 kilometrin korkeudessa, ja tuhka jää leijumaan hyvin korkealle ilmakehään.

Suuremmat avaruuden kappaleet, nyrkinkokoisista alkaen, voivat selvitä maapallon pinnalle asti. Ne synnyttävät tullessaan suuremman tähdenlennon, jota sanotaan tulipalloksi. Suomeenkin on pudonnut tusinan verran avaruuden kiviä.

Runsas sata vuotta sitten nähtiin Helsingissä, miten taivaan yli itään päin kulki valtavan kokoinen tulipallo, ja sitä seurasi pitkä ukkosen jylinä. Kivi putosi Porvoon edustalla meren jäälle ja läpäisi sen. Pohjasta kaivettiin ylös satoja kiloja avaruudesta tullutta haurasta kiveä. Kivi sai nimen Bjurbölen meteoriitti, ja sen kappaleita on nähtävänä Helsingin yliopiston kivimuseossa. 

Vastaaja:


Heikki Oja


tähtitieteen dosentti


Helsingin yliopisto

Tiskijukka
Seuraa 
Viestejä148
Liittynyt29.11.2013

Minne tähti tippuu tähdenlennon jälkeen?

asdf 12.06.2015 klo 07:04 Volitans 11.06.2015 klo 23:19 Eihän tähdet minnekään tipu - ellei sitten plasman syöksymistä mustaan aukkoon lueta tippumiseksi. Tuossakin tippuminen on vähän kyseenalainen sana, koska tippuminen koskee vain nestettä. Plasma ei ole nestettä. Ei vain...vaan yleisesti, ei ole ehdotonta kielioppisääntöä.
Lue kommentti