Uumenien mikrobit sietävät 120 astetta. Kuva: Shutterstock
Uumenien mikrobit sietävät 120 astetta. Kuva: Shutterstock

Äärimmäisiä kasvupaikkoja tarjoavat napajäät ja kallioperän vedet.

Elämää esiintyy maan pinnalla, ilmakehässä, merissä ja maan alla. Maan pinnalla elämää on vähiten ehkä napajäätiköillä Antarktiksella ja Grönlannissa, mutta niilläkin on elämää.

Jopa maan alla kallioperän rakojen ja huokosten vesissä elää mikrobeja. Määrä on pieni, mutta kun kaikki lasketaan yhteen, massan arvioidaan olevan ehkä jopa puolet koko maapallon biomassasta.

Mikrobielämän selviytymistä kallioperässä rajoittaa lämpötila, joka kasvaa sitä mukaa, mitä syvemmälle mennään. Elämän rajana pidetään yleensä noin 120 asteen lämpötilaa. Se saavutetaan eri syvyyksillä sen mukaan, kuinka vanhasta kallioperästä on kyse ja kuinka aktiivinen alue on geologisesti. Suomessa, jossa kallioperä on ikivanha ja stabiili, 120 tulee vastaan noin 7-8 kilometrin syvyydessä, Keski-Euroopassa jo noin 4-5 kilometrissä.

Geotermisesti ja vulkaanisesti aktiivisilla alueilla lämpötila voi saavuttaa 120 asteen rajan hyvinkin lähellä pintaa. Toisaalta juuri geotermisten kuumien lähteiden arvellaan olleen elämän synnyn kannalta tärkeitä ympäristöjä, sillä ne tarjosivat runsaasti mineraaleja, ravinteita ja energiaa elämän kehittymiseen.

Maapallon koko tilavuudesta elämää on siis vain pinnalla ja muutaman kilometrin paksuisessa pintakerroksessa. Sen alapuolella ei pitäisi olla mitään, mutta sitä emme tiedä varmasti. Luonto voi vielä yllättää.

Vastaajana Ilmo Kukkonen,

geofysiikan professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2017

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018