Geeniperimä ei voi olla terve tai sairas.

Väestön perimää voisi pikemmin verrata vaikkapa Alkon valikoimaan, joka on jatkuvassa muutoksessa ja reagoi ympäristöönsä. Uusia tuotteita tuodaan valikoimaan sen mukaan, mikä parhaiten sopii kysyntään tai muotiin. Samoin perimä reagoi ympäristöön osin valinnan ja osin satunnaisten muutosten ja vaihtelun kautta. Muutokset vaikkapa ravinnon saatavuudessa, kulkutaudeissa, parinvalinnassa tai matkustustavoissa muokkaavat perimäämme jatkuvasti.
Esimerkiksi geenimuunnelmat, jotka niukkaravintoisessa ympäristössä auttoivat rasvojen hyötykäyttöä ja siten hengissä pysymistä, ovat joitakin sukupolvia myöhemmin saaneet jälkipolvet lihomaan ja lisänneet sydäntaudin riskiä. Osa samoista muunnelmista on kuitenkin osallistunut sokereiden muuttamiseen rasvoiksi ja sitä kautta vähentänyt diabeteksen riskiä.
Ihmisväestön terveys syntyy perimän, elintapojen ja ympäristön yhteispelinä. Kun yksi muuttuu, muutkin sopeutuvat muutokseen, mikä tekee koko terveyden tasolla tekijöiden erottelusta mahdotonta. Sen sijaan yksittäisten tautien osalta populaatioita ja niihin kasautuneita riskigeenejä voi verrata.

Vastaaja:


Samuli Ripatti


dosentti


Suomen molekyylilääketieteen instituutti

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla