Tekijät vaihtelevat yksilöllisesti. Kuva: iStock
Tekijät vaihtelevat yksilöllisesti. Kuva: iStock

Kuvotukseen tuskin on yhtä syytä.

Kunpa tietäisimme! Tutkijat ympäri maailman koettavat vastata kysymykseen, koska syyn selviäminen auttaisi kehittämään hoitoja vaivaan. Toistaiseksi voimme vain yrittää lievittää oireita ja odottaa, että ellotus menee ohi.

Istukkahormoni on merkittävin ehdokas, koska sen pitoisuus ja raskauspahoinvoinnin esiintyvyys ovat suurimmillaan samaan aikaan. Jos istukkahormonia erittyy keskimääräistä enemmän esimerkiksi monikkoraskauden, tyttösikiön tai ylipainon vuoksi, pahoinvoinnin todennäköisyys on hieman tavallista suurempi.

Erot ovat kuitenkin pieniä, eivätkä kaikki tyttöä tai kaksosia odottavat kärsi huonosta olosta. Muitakin syitä täytyy siis olla.

Vaiva voi olla osittain perinnöllinen. On havaittu, että se liittyy muutoksiin serotoniini- ja dopamiinireseptoreissa sekä kilpirauhashormoneissa. Lisäksi se on yhteydessä taipumukseen kärsiä matkapahoinvoinnista ja migreenistä.

Myös stressi, närästystä aiheuttavat ruoat, liian vähäinen lepo sekä infektiot saattavat aiheuttaa huonoa oloa odotusaikana.

Sinnikkäästä tutkimuksesta huolimatta vaikuttaa siltä, ettei yhtä ainoaa perussyytä löydetä, vaan jokaisella odottajalla pahoinvoinnin ankaruuteen ja kestoon vaikuttavat yksilölliset tekijät. Ainoa aivan kaikkia raskauspahoinvoinnista kärsiviä yhdistävä tekijä on raskaus.

Vastaajana Miina Nurmi,

tohtorikoulutettava, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti