Tekijät vaihtelevat yksilöllisesti. Kuva: iStock
Tekijät vaihtelevat yksilöllisesti. Kuva: iStock

Kuvotukseen tuskin on yhtä syytä.

Kunpa tietäisimme! Tutkijat ympäri maailman koettavat vastata kysymykseen, koska syyn selviäminen auttaisi kehittämään hoitoja vaivaan. Toistaiseksi voimme vain yrittää lievittää oireita ja odottaa, että ellotus menee ohi.

Istukkahormoni on merkittävin ehdokas, koska sen pitoisuus ja raskauspahoinvoinnin esiintyvyys ovat suurimmillaan samaan aikaan. Jos istukkahormonia erittyy keskimääräistä enemmän esimerkiksi monikkoraskauden, tyttösikiön tai ylipainon vuoksi, pahoinvoinnin todennäköisyys on hieman tavallista suurempi.

Erot ovat kuitenkin pieniä, eivätkä kaikki tyttöä tai kaksosia odottavat kärsi huonosta olosta. Muitakin syitä täytyy siis olla.

Vaiva voi olla osittain perinnöllinen. On havaittu, että se liittyy muutoksiin serotoniini- ja dopamiinireseptoreissa sekä kilpirauhashormoneissa. Lisäksi se on yhteydessä taipumukseen kärsiä matkapahoinvoinnista ja migreenistä.

Myös stressi, närästystä aiheuttavat ruoat, liian vähäinen lepo sekä infektiot saattavat aiheuttaa huonoa oloa odotusaikana.

Sinnikkäästä tutkimuksesta huolimatta vaikuttaa siltä, ettei yhtä ainoaa perussyytä löydetä, vaan jokaisella odottajalla pahoinvoinnin ankaruuteen ja kestoon vaikuttavat yksilölliset tekijät. Ainoa aivan kaikkia raskauspahoinvoinnista kärsiviä yhdistävä tekijä on raskaus.

Vastaajana Miina Nurmi,

tohtorikoulutettava, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Varpailla kulkijaa vaaputtaa. Kuva: Getty Images

Kaikilla linnuilla, siten myös pingviineillä, on polvet.

Lintujen polvet vain eivät näy, koska ne polvet ovat höyhenpuvun suojissa.

Linnun höyhenpeitteen alta näkyvä jalan yläosa on sääri, joka meillä ihmisilläkin on polven alapuolella. Säären alaosan taaksepäin taittuva nivel on nilkka. Tämän nivelen alapuolella oleva jalan osa vastaa ihmisen jalassa nilkan ja varpaiden välisiä luita. Linnut, pingviini mukaan lukien, kävelevät siis varpaillaan.

Pingviinin kävelystä voit saada käsityksen näin: Painu syvään kyykkyyn. Nosta sitten kantapäitä hieman ylös lattiasta ja koeta kulkea eteenpäin.

Vaaputko puolelta toiselle kuten pingviini?

Vastaajana Heidi Björklund,

museomestari, Luomus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018