Koitui kohtaloksi. Kuva: Getty Images
Koitui kohtaloksi. Kuva: Getty Images

Jos yleensä arka lintu tuli pihapiiriin ja käyttäytyi oudosti, se tiesi kuolemaa taloon.

Suomalaisessa kansanperinteessä on paljon lintuja koskevia uskomuksia. Jos yleensä arka lintu tuli pihapiiriin ja käyttäytyi oudosti, se tiesi kuolemaa taloon.

Erityisen paljon kielteisiä uskomuksia liittyi hyittiin eli leppälintuun, mahdollisesti siksi, että linnun tiilenpunainen pyrstö ja koiraan punainen vatsapuoli toivat mieleen veren. Hyitin ääni ennusti sadetta, siis konkreettisesti pahaa ilmaa. Jos hyitti pääsi lentämään lehmän vatsan alitse, lehmä alkoi lypsää verta. Monissa murteissa hyitti tunnetaan myös kuolemanlintuna.

Toinen erityisen pahamaineinen lintu on ollut harakka, joka on monin paikoin ymmärretty pirun lähettilääksi. Siitäkin on käytetty nimitystä kuolemanlintu, kuolemanilmoittaja. Muita kalmanlintuja ovat olleet esimerkiksi palokärki ja käki. Ihmisiin viittaavana ilmaisuna pahan ilman lintu on alkanut yleistyä 1900-luvun alussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

Sisältö jatkuu mainoksen alla

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2020

Käyttäjä24238
Seuraa 
Viestejä2

Kuvassa näyttäisi olevan sinipyrstö. No, sen verran harvinainen lintu sekin (ainakin pihapiireissä), että lienee pihipiirissä liikkuessaan aiheuttaneen pakokauhua!

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

Omien havaintojeni mukaan, varikset kommunikoivat toisilleen [monen muun ohella] lähestyvästä sadepilvestä - ainakin olen pari kertaa välttänyt paikallisen kaatosateen  sen perusteella, miltä varisten kommunikointi minusta kuulostaa. Varikset muodostavat yleensä kolmen yksilön piirin, ja ovat käsittääkseni tähän yhteistyöhön perustuen ajan tasalla laajahkon alueen tapahtumista. Olen olettanut, että sanontakin juontaa tästä.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla