Suurin osa eläinkuntaa on kasvinsyöjiä ja tarvitsee omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.

Nykykäsityksen mukaan kasvinsyöjien elimistö osaa valmistaa näitä rasvahappoja kasveista saamistaan aineista.

Omega-6-perheen kantarasvahappo on linolihappo, jota on runsaasti kasvien rasvoissa, erityisen paljon siemenöljyissä, eikä saanti siten ole kasvinsyöjille ongelma. Eläimet muuttavat linolihapon muun muassa arakidonihapoksi, jota tarvitaan biologisten kalvojen rasvoihin ja prostaglandiinien muodostukseen.

Omega-3-perheen kantarasvahappo on alfalinoleenihappo (ALA). Sitä on kas­vien vihreissä lehdissä, esimerkiksi viherhiukkasten kalvoissa, joissa se on yleisin rasvahappo. ALA on usein kasvinsyöjien ravinnon runsain rasvahappo. Kauan arveltiin, etteivät eläimet osaisi riittävässä määrin muuttaa tätä kantarasvahappoa pitkäketjuisiksi omega-3-rasvahapoiksi, kuten eikosapentaeenihapoksi (EPA) ja dokosaheksaeenihapoksi (DHA), jotka ovat eläimille tarpeellisia biologisten kalvojen rakenteissa.

Nykyisin on kuitenkin vakiintunut käsitys, että eläimetkin voivat muuttaa ravinnosta saamaansa ALA-happoa EPA- ja DHA-hapoiksi. Näin ollen gorillat, kuten myös seeprat, kirahvit ja norsut, puhumattakaan miljoonista kasvinsyöjähyönteisistä, valmistavat kaikki tarvitsemansa omega-3- ja omega-6-hapot kasvien lehdissä olevista kantarasvahapoista.

Vesien ravintoketjuissa on runsaasti sekä EPA- että DHA-happoja, joita levät tekevät. Näin niitä kertyy paljon esimerkiksi kaloihin. Useimmat ihmiset eivät syö yhtä paljon vihreitä lehtiä kuin gorilla, joten kenties hyödymme siitä, että ravinnossa on myös valmiita EPA- ja DHA-happoja. 

Vastaaja:


Seppo Turunen


eläinfysiologian dosentti


Helsingin yliopisto

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018