Suomessa marraskuun toisena sunnuntaina vietettävä isänpäivä on kotoisin Yhdysvalloista kuten sen esikuva äitienpäiväkin.

Se sai alkunsa vuonna 1909, kun rouva Sonora Smart Dodd liikuttui kuunnellessaan äitienpäiväsaarnaa. Koska Doddin isä, William Jackson Smart, oli leskeksi jää¬tyään kasvattanut yksin seitsemän tytärtä, rouva Dodd katsoi isän ansaitsevan muistamista siinä missä äitikin.

Doddin kotiseurakunnan Spokanen pappi innostui asiasta, ja seuraavana vuonna kesäkuun kolmantena sunnuntaina (19.6.1910) vietettiin ensimmäistä isänpäivää. Ajankohdaksi vakiintui kesäkuu, koska rouva Doddin isä oli syntynyt kesäkuussa. Isänpäivä on siis vain kaksi vuotta nuorempi juhla kuin äitienpäivä.

Isänpäivän vietto vakiintui Yhdysvalloissa 1920-luvulla, kun presidentti Calvin Coolidge vuonna 1924 suositteli isänpäiväjuhlan järjestämistä kaikille osavaltioille. Ruotsiin isänpäivän vietto saapui jo vuonna 1931. Pohjoismaiset kauppiaat perustivat vuonna 1949 toimikunnan, joka suositteli isänpäiväksi marraskuuta, koska kesäkuu oli Pohjolassa jo lomakautta.

Suomalaiseen almanakkaan isänpäivä otettiin vasta vuonna 1970. Liputuspäivä siitä tuli vuonna 1979 Suomalaisuuden liiton ja Väestöliiton ehdotuksesta.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2007

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Teppo Korhonen


kansatieteen dosentti


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla