Kuolinhetkellä lihaksiin jää energiaa varastoivia kemikaaleja.

Kuolonkankeuden kehittyessä lihas käyttää tämän energian. Kaikki lihasryhmät supistuvat, tietyssä järjestyksessä. Ensin jämähtävät leuan ja sormien lihakset, viimeisenä pienet lonkan lihakset. Kun energiapitoiset yhdisteet on kulutettu loppuun, lihassupistus laukeaa.

Ihmisellä jäykistyminen alkaa 4–8 tunnin kuluessa kuolinhetkestä (tai heti, jos uhri on juossut tai tapellut lihaksensa maitohapoille ja kuluttanut energiavarastot). Täydellinen kuolonkankeus, rigor mortis, saavutetaan 12 tunnissa. Kankeutta kestää saman verran. Vainajan lihakset veltostuvat 2–3 vuorokaudessa. Ruumiin jäykistymisasteesta on apua, kun lääkäri määrittää kuolinhetkeä.

Rigor mortis koettelee myös kesällä uistellessa saatua haukea. Tuoreeltaan file käpristyy supistuessaan kuumalla pannulla. Jos hauen laittaa kellariin, se on seuraavana aamuna jäykkä mutta käyttäytyy liedellä rauhallisemmin.

Tätä nykyä rigor mortis kiinnostaa erityisesti elintarviketeollisuutta, joka valmistaa broilerin tai kalkkunan rintaleikkeitä. Teurastettuja lintuja on säilytettävä nelisen tuntia ennen fileiden irrottamista, jottei liha supistuisi eivätkä sen mureus, väri ja nestepitoisuus kärsisi. Ongelmia voidaan vähentää stimuloimalla teurastettuja broilereita kuoleman jälkeen sähköllä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/2000

Vastaaja:


Pekka J. Karhunen


oikeuslääketieteen professori


Tampereen yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla