Merivesi on suolan, veden ja monen muun helppoliukoisen aineen seos.

Eniten meressä on natriumkloridia (NaCl) eli ruokasuolaa, pienempiä määriä mm. sulfaattia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, bromidia ja boorihappoa. Aineet ovat huuhtoutuneet jokivesien mukana meriin satojen miljoonien vuosien kuluessa mannerten kallio- ja maaperästä. Nykyisin valtamerien suolapitoisuus on lähes vakio, ja ainesten suhteet säilyvät lähes muutmattomina, vaikka suolaisuus vaihtelisi.

Valtamerten keskimääräinen suolaisuus on 35 osaa suolaa 1000 vesiosaa kohden eli 35 ‰. Itämeri on murtovettä, johon on sekoittunut makeaa ja valtameren vettä. Pohjanmeren liepeillä pintaveden suolaisus on lähellä valtamerten lukemia, mutta jo Kattegatissa se laskee noin 20 ‰:een. Varsinaisella Itämerellä pintaveden suolaisuus on noin 7-9 ‰, ja suolaisuus laskee kohti sisäosia. Jokisuistoissa, kuten itäisellä Suomenlahdella Pietarin edustalla, vesi on jo lähes makeaa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1997

Vastaaja:


Eija Rantajärvi


tutkija


Merentutkimuslaitos

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti