Syyt voivat olla joko elimellisiä tai psyykkisiä.

Usein taustalta paljastuu stressi, sillä jännitys heijastuu palan tunteena kurkkuun tahdosta riippumattoman hermoston välityksellä (sydämen tykytyksessä on kyse samasta ilmiöstä). Lääketieteessä tätä vaivaa, jossa pala takertuu kurkkuun tyhjää nieltäessä, kutsutaan globus-oireyhtymäksi.

Tuntemus esiintyy mm. paniikkikohtauksen yhteydessä. Pulmaa potevat usein nuoret ja erityisesti naiset. Sairauden pelko pitkittää usein globus-oireyhtymää. Suurimmalla osalla psyykkisten syiden aiheuttama oireilu häviää itsestään parissa vuodessa.

Tuntemuksen voi aiheuttaa myös jokin elimellinen vika. Usein siihen liittyy muitakin ongelmia: ääni kangertelee, ruoka tarttuu nieluun, närästää ja ylämahassa polttelee. Syynä voivat olla mm. nielun tai ruokatorven tulehdus, ruokatorven ahtautuma tai laajentuma, suurentunut kilpirauhanen tai muutokset kaularangassa. Jos nielemisvaiva jatkuu pitkään, syyt on hyvä selvittää ja hoitaa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/2000

Vastaaja:


Kalevi Hyrynkangas


korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri


Oulun yliopistollinen sairaala

jussipussi
Seuraa 
Viestejä40499
Liittynyt6.12.2009

Mistä johtuu palan tunne kurkussa?

Vatkain 09.05.2014 klo 20:15 Mistähän voi johtua nielemisongelmat? Että vaikka kuinka pieneksi puree ruoan ja syö korostetun rauhallisesti ja ehdottomasti hotkimatta, niin ruoka ei vaan nielaudu vaan jää painamaan ruokatorvea. Sitten on pakko juua nestettä paljon ja pienin kulauksin ja tavallaan pakottaa se ruoka alas kurkusta. Tämä sattuu ihan perkeleesti, joskus tuntuu että melekin lähtee taju siitä kivusta. Saattaa tulla myös hikka tässä rytäkässä, tai siis pallean kohdalla tulee hikkaa...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2492
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti