Syyt voivat olla joko elimellisiä tai psyykkisiä.

Usein taustalta paljastuu stressi, sillä jännitys heijastuu palan tunteena kurkkuun tahdosta riippumattoman hermoston välityksellä (sydämen tykytyksessä on kyse samasta ilmiöstä). Lääketieteessä tätä vaivaa, jossa pala takertuu kurkkuun tyhjää nieltäessä, kutsutaan globus-oireyhtymäksi.

Tuntemus esiintyy mm. paniikkikohtauksen yhteydessä. Pulmaa potevat usein nuoret ja erityisesti naiset. Sairauden pelko pitkittää usein globus-oireyhtymää. Suurimmalla osalla psyykkisten syiden aiheuttama oireilu häviää itsestään parissa vuodessa.

Tuntemuksen voi aiheuttaa myös jokin elimellinen vika. Usein siihen liittyy muitakin ongelmia: ääni kangertelee, ruoka tarttuu nieluun, närästää ja ylämahassa polttelee. Syynä voivat olla mm. nielun tai ruokatorven tulehdus, ruokatorven ahtautuma tai laajentuma, suurentunut kilpirauhanen tai muutokset kaularangassa. Jos nielemisvaiva jatkuu pitkään, syyt on hyvä selvittää ja hoitaa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/2000

Vastaaja:


Kalevi Hyrynkangas


korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri


Oulun yliopistollinen sairaala

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä44854
Vatkain

Mistähän voi johtua nielemisongelmat? Että vaikka kuinka pieneksi puree ruoan ja syö korostetun rauhallisesti ja ehdottomasti hotkimatta, niin ruoka ei vaan nielaudu vaan jää painamaan ruokatorvea. Sitten on pakko juua nestettä paljon ja pienin kulauksin ja tavallaan pakottaa se ruoka alas kurkusta. Tämä sattuu ihan perkeleesti, joskus tuntuu että melekin lähtee taju siitä kivusta. Saattaa tulla myös hikka tässä rytäkässä, tai siis pallean kohdalla tulee hikkaa muutaman kerran, mutta pallean jälkeen hikkakin loppuu eikä onneksi jää päälle. Mistähän tuommonen voi johtua?

Occamin partaveitsellä selitettynä; "normaalia jäykempää limaa" kurkussa, ei kannata syödä kuivaa muonaa tuollaisessa tilanteessa voi jämähtää ikävästi sinne tukkeeksi, vedellä liuotella limat notkeammiksi ensin. Nielaisemalla "tyhjää" tietää eteneekö hyvin vai "jääkö ässehtiin".

---
Seuraa 
Viestejä3539

Meikäläisellä on toisinaan näitä nielemisvaikeuksia ja ihan sattumalta jostain luin, että voivat liittyä myös anemiaan. No sitä oiretta meikäläisellä on myös ollut, että ehkä se ei ole kaukaa haettua. Nielemisongelmat tuntuvat olevan hivenen "kausittaisia" ja tiedän lievän anemiani olevan luonteeltaan myös kausittaista, tosin en ole mitenkään ottanut asiakseni vertailla, että menevätkö käsi kädessä. Herkästi voisi luulla.

Mulla se tosin liittyy juuri siihen nielemisrefleksiin, joka ikään kuin "pysähtyy" kesken ja nestettä kun heittää perään niin se sitten laukeaa. Eikö niitä ole sellaisiakin, että varsinainen nielemisrutiini onnistuu, mutta tuntuu että se safka jää siihen putkeen.

Kerran oli lekuri työntämässä kurkkuun sellaista 90-asteen mutkalla olevaa kenkälusikkaa, totesin tyynesti siihen, että et muuten työnnä. Ei sitten.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla