Veren punasolujen hemoglobiinin tehtävänä on sitoa keuhkoissa itseensä happea ja kuljettaa sitä kudoksiin.

Naisen normaali pitoisuus on 115–165 grammaa verilitrassa, miehillä 130–180. Ylärajan rikkoo pari prosenttia suomalaisista.

Pitoisuuden ratkaisee pitkälti perimä. Terveen aikuisen hemoglobiini ei juuri heilahtele, ellei hän oleskele ohuessa ilmassa tai alppimajassa, jossa hapen osapaine pienenee ja hemoglobiinin kyky sitoa happea heikkenee. Hapenpuutteen paikkaamiseksi elimistö kiihdyttää erytropoetiini-hormonin tuotantoa, joka lisää punasolujen ja hemoglobiinin määrää. Vähitellen hapenottokyky ja suorituskyky paranevat.

Suomalaiset huippuhiihtäjät ovat valittaneet sitä, että heillä on vaikeuksia pysytellä sallituissa rajoissa. Miesten yläraja on 185 ja naisten 165.

Muutamat sairaudet, erityisesti keuhko- ja sydänviat sekä tupakointi, aiheuttavat hemoglobiinin liikatuotantoa. Häkä sitoutuu hemoglobiinia hanakammin happeen, jolloin elimistö yrittää korjata tilannetta lisäämällä hemoglobiinipitoisuutta.

Lääketiede tuntee useita happea sitovia hemoglobiinin mutaatiota. Synnynnäinen liikahemoglobiinisuus on tuottanut Suomeen mm. kuuluisan Mäntyrannan hiihtäjäsuvun.

Hyvin suuresta Hyvin suuresta hemoglobiinipitoisuudesta ei ole välttämättä hyötyä, koska veri muuttuu liian sakeaksi eikä kierrä kunnolla

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2001

Vastaaja:


Tom Krusius


ylilääkäri


SPR:n Veripalvelu

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla