Dna-sormenjäljellä tarkoitetaan alkuperäistä yksilön tunnistuksen teknikkaa, jota ei enää yleisesti käytetä rikostutkimuksessa.

Nykyään puhutaan dna-tunnisteesta, joka saadaan monistamalla dna:ta pcr-menetelmällä. Dna-tunniste perustuu tarkasti määritettyjen dna:n toistojaksojen pituusvaihteluun, joka on yksilöllistä. Jos rikospaikalta löytyneestä biologisesta materiaalista saatu dna-tunniste on identtinen epäillystä otetun vertailutunnisteen kanssa, epäilty on todennäköisesti ollut rikospaikalla.

Dna:ta saadaan mistä tahansa näytteestä, jossa on tumallisia soluja. Niinpä sitä on eristetty mm. hikipisaroista, hilseestä ja jopa postimerkkeihin tarttuneesta syljestä. Myös ulosteisiin kertyy suolen sisäpinnan soluja, joista saadaan dna:ta.

Rikostutkinnassa on hyvä muistaa, ettei dna-tunniste sinänsä osoita syyllisyyttä tai syyttömyyttä. Tarkasti ottaen se osoittaa vain näytteen alkuperän, ja sen käyttö perustuu aina näytteiden välisiin vertailuihin.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2002

Vastaaja:


Antti Sajantila


oikeuslääketieteen dosentti


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti