Tärkein enimmäispituutta säätelevä tekijä on karvan kasvuvaiheen pituus.

Hiuspohjassa se voi vaihdella kahdesta jopa seitsemään vuoteen, muualla vartalossa kuudesta kahteentoista viikkoon.

Hieman vaikuttaa myös karvan kasvuvauhti. Hiukset voivat kasvaa eri ihmisillä 0,25–0,5 millimetriä päivässä. Niinpä joidenkin meistä on käytävä parturissa muita useammin.

Ihmisellä on keskimäärin viisi miljoonaa karvaa, joista noin 100 000 sijaitsee hiuspohjassa. Karvat kasvavat ihon pinnanalaisista karvatupista koko elämän ajan, muttta kullakin karvalla on kasvu-, vetäytymis- ja lepovaihe. Uutta karvaa muodostuu vain kasvuvaiheessa, ja karva irtoaa yleensä lepovaiheessa, viimeistään uuden kasvuvaiheen alkaessa.

Tunnetaan jo monia geenejä, joiden hiljentäminen tai voimakas aktivoiminen vaikuttaa kasvuvaiheen pituuteen hiirellä, karvantutkimuksen yleisimmällä koe-eläimellä. Lisäksi karvan kasvua säätelevät ulkoiset tekijät. Emme kuitenkaan ymmärrä kovin hyvin, mikä ylläpitää karvatupen sisäistä kelloa, jonka rytmi on erilainen eri puolilla kehoa. 

Vastaaja:


Marja Mikkola


molekyylibiologian dosentti


Biotekniikan instituutti, Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2512
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti