Normaalioloissa liekki syntyy, kun orgaaninen aine palaa eli reagoi hapen kanssa.

Liekissä tapahtuu sekä hapettomia reaktioita että monimutkaisia hapellisia ketjureaktioita, joissa polttoaine pilkkoutuu muutaman atomin kokoisiksi molekyyleiksi ja radikaaleiksi. Nämä reagoivat keskenään ja synnyttävät pieniä nokihitusia. Hituset reagoivat edelleen ja kasvavat suuremmiksi nokihiukkasiksi, jotka toimivat liekeissä mm. palokeskuksina. Kuumat kaasuvirtaukset ja polttoaineseossuhde määräävät liekin muodon.

Liekin valo muodostuu, kun palamisessa energeettisesti virittyneet kemialliset yhdisteet fluoresoivat ylimääräistä energiaansa. Esimerkiksi sininen liekin väri aiheutuu virittyneiden formaldehydi- ja happimolekyylien säteilystä. Kiinteät hiukkaset, kuten noki, lähettävät ns. mustan kappaleen säteilyä.
Virittyneitä hiukkasia tuottavien reaktioiden reaktiolämpö voisi teoriassa kuumentaa liekin tuhansiin asteisiin. Käytännössä kuitenkin ilman typpi laimentaa ja viilentää liekkiä. Palaminen voi sinänsä tapahtua jo muutaman sadan asteen lämmössä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1996

Vastaaja:


Jorma Seetula


fysikaalisen kemian dosentti


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti