Eri puolilta Suomea on tehty useita sekä asuinpaikka- että irtolöytöjä jo ajalta ennen 6000 eKr.

Yksi varhaisimmista on peräisin Karjalan kannakselta Antrean Vuoksenrannasta, mistä kaivettiin 1914 esiin kalaverkon jäännökset.

Pajuniinestä kudotun verkon lisäksi paikalta löytyi kivi-, luu ja sarviesineitä. Painoina toimineista kaarnakohoista tehdyn radiohiiliajoituksen mukaan verkko on ajalta noin 7300 eKr. Toisen tunnetun esineen, Heinolasta löydetyn puisen reenjalaksen, ajoitus on noin 6900 eKr.

Lahden Ristolasta esiin kaivetut piiesineet viittaavat siihen, että alueella olisi asuttu jo ennen vuotta 7000 eKr. Löytöpaikka sijaitsee Salpausselän rinteellä, jonne mannerjää vetäytyessään pysähtyi joksikin aikaa. Havaintojen perusteella on arveltu, että maan varhaisin asutus saapui etelästä. Ristolan piiesineiden vastineita on löydetty Virosta, Pärnujoen varresta.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1997

Vastaaja:


Mika Lavento


FK, arkeologian laitos


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2502
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti