Nykyanatomiassa takaraivoluun rajaa aivokopassa takaraivosauma. Kuva: BodyParts3D/Anatomography/Wikimedia Commons
Nykyanatomiassa takaraivoluun rajaa aivokopassa takaraivosauma. Kuva: BodyParts3D/Anatomography/Wikimedia Commons

Etuliite täsmensi vanhaa koko kallon nimeä.

Kallon takaosaa merkitsevän takaraivo-sanan jälkiosa raivo on vanha germaaninen lainasana, joka on alun perin merkinnyt kuppimaista astiaa ja muita samantapaisia tarkoitteita, esimerkiksi pääkoppaa.

Vertailukohteeksi sopii saksan sana Kopf ’pää’, jonka etymologinen vastine on ruotsissa kuppia merkitsevä kopp. Koska raivo tarkoittaa alkuaan koko kalloa, siihen on suomessa ja eräissä lähisukukielissä lisätty täsmentävä alkuosa taka-, kun on tarkoitettu pelkästään takaosaa. Kalevalassa raivo esiintyy myös itsenäisenä sanana kallon merkityksessä: ”Näki päitä pyöriviä, raivoja ratisevia.”

Siitä ei ole varmaa tietoa, kuuluuko vihaa ja vimmaa merkitsevä raivo samaan yhteyteen. Se on täysin mahdollista, sillä pääkoppa on ammoisista ajoista lähtien ymmärretty elollisten olentojen ”ohjauskeskukseksi” sekä hyvässä että pahassa.

Esimerkiksi pää-sanan johdos pääkkö merkitsee murteissa ja sukukielissä omapäistä, tottelematonta tai vallatonta, päihtyminen tai päissään oleminen on vakiintunut merkitsemään kontrollin menettämistä etenkin alkoholin vaikutuksesta.

Vastaavalla tavalla raivoissaan oleminen on saattanut ilmaista harkintakyvyn menettämistä tunnekuohun takia.

Vastaajana Kaisa Häkkinen
suomen kielen professori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2011

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018