Susipelko on nurinkurista, sillä ihminen on ollut sudelle aina huomattavasti suurempi uhka kuin toisinpäin.Esimerkiksi Suomessa todennäköisyys joutua suden hampaisiin on pienempi kuin joutua salaman iskemäksi.

Pelon taustalta löytyykin monia tekijöitä, jotka kertovat enemmän ihmisestä kuin sudesta.

Länsimaisen kulttuurin luontokäsitystä on 1600-luvulta asti leimannut säätelyn halu. Tämän vuoksi on suhtauduttu kielteisesti susien kaltaisiin voimakkaisiin otuksiin, jotka edustavat hallitsematonta luontoa.

Kielteiset asenteet näkyvät erilaisina tarinoina, joista tunnetuimpia ovat satu Punahilkasta ja legendat ihmissudesta. Punahilkan susi symboloi luonnon vaaroja, ihmissusitarinat puolestaan varoittavat vapautuneiden viettien paheellisuudesta.

Nykyisin susipelkoa pitävät yllä anekdootit ”häirikkösusista” ja Hollywoodin kauhutarinat sekä ihmisten tietämättömyys susien biologiasta ja käyttäytymisestä. Harva on nähnyt suden luonnossa, ja tietämättömyys johtaa pelkoon.

Susipelkoa voisi lievittää tieto siitä, että sudet puolestaan pelkäävät ihmistä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2005

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Elisa Aaltola


tutkija


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Carex
Seuraa 
Viestejä34

Susipelko kumpuaa ikivanhoista alitajunnan syövereistä - se on sukua vaistomaiselle käärmepelolle joka kyllä saattaa olla ihan tarkoituksenmukaistakin. Perinteiset kummitukset ja menninkäisetkin toki vielä elävät mutta niiden reservaatit alkavat käydä ahtaiksi.

Oman lisänsä pelkopalettiin ovat  antaneet sadut ja tarinat, Aku Ankan isosta pahasta sudesta punahilkkaan.

Ja viimeisin mutta ei vähäisin: Uhkatyhjiö.  Suomalainen ei kerta kaikkiaan osaa elää ilman todellisia tai kuviteltuja uhkia. Ryssänpelon laannuttua sotavuosien jälkijäristyksistä jotain oli kehitettävä korvikkeeksi; siihen susipelko tuli näppärästi tilalle. Nyttemmin nämä korvikeuhat, tarinat hirviästi irvistelevistä pelottavista pedoista tosin laantuvat koska R-kammo on sattuneista syistä jälleen kokemassa renesanssin.

Woodstock
Seuraa 
Viestejä54

Syksyllä kaatui ihan terve pihapuu. Sateen pehmittämä maa ja kova tuuli oli semmonen yhdistelmä, että juuret antoivat periksi. Onneksi kaatui pois päin talosta.

Susi tappaa kaikki itseään pienemmät pedot reviiriltään ja ihminen toimii samoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla