Synteettiset öljyt valmistetaan orgaanisista lähtöaineista kemiallisella synteesillä.

Orgaanisen lähtöaineen alkuperä voi olla raakaöljy, kaasu, hiili tai jokin elävästä luonnosta saatava mate-riaali, kuten kasviöljy.

Synteesin avulla voidaan valmistaa sekä voiteluaineiden perusöljyt että lisäaineet. Koska lisäaineet valmistetaan lähes kokonaan synteettisesti, synteettisellä öljyllä (tai voiteluaineella) tarkoitetaan öljyä, jossa perusöljy on valmistettu synteettisesti. Näistä poiketen perinteinen mineraaliperusöljy valmistetaan fysikaalisilla ja kemiallisilla erotus- ja puhdistusprosesseilla.

Tyypillisimpiä synteettisiä perusöljyjä ovat synteettiset hiilivedyt (erityisesti polyalfaolefiinit), esterit ja polyglygolit. Erikoistarkoituksiin valmistetaan synteettisiä voiteluaineita myös piistä (silikoniöljyt, polysiloksaanit) tai fluoraamalla hiilivetyjä.

Synteettisillä perusöljyillä voiteluaineiden käyttöominaisuuksia, kuten kuumankestoa, juoksevuutta kylmässä ja kitkaominaisuuksia, voidaan parantaa merkittävästi.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2005

Vastaaja:


Jorma Niskala


Vastaajana osastopäällikkö


Neste Oils

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Eteeni on yksi varteenotettava lähtöaine. Veikkaan, että käyttökelpoisin.

Tutustuin menneellä viikolla polyglykolijohdannaiseen, jota sitten piti etsiäkin: Mobil Glygoyle. 20 €/l 20 l tonkassa. Ei kuulemma enää suosiossa, eikä saa sotkea muihin tuotteisiin. En jaksanut pestä laatikkoa, ja sitten 22 l laatikkoa varten hankin 400 € verran öljyä. Asiakas sen onneksi maksaa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5138

Pitää oikein kiittää öjlyalan tuotekehittelijöitä. Harva asia maailmassa on mennyt niin paljon eteenpäin kuin voiteluöljyt viimeisen neljän vuosikymmenen aikana.

Bensasta en ole kyllä ihan varma, saattaa olla että on huonontunut.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla