Monin paikoin Suomessa tavataan vihamielisesti käyttäytyviä metsokukkoja.

Mielipuolisesti meuhkaavat kanalinnut hyökkäilevät mm. ihmisten ja autojen kimppuun. Outo käytös voi johtua metsien pirstoutumisesta, joka nakertaa metsokukon elämän kohokohtaan, ryhmäsoitimeen, tarvittavaa elintilaa ja vähentää soitimelle kerääntyvien kukkojen määrää.

Usein jopa kymmenistä kukoista ja koppeloista koostuva keväinen soidin vaatii toimiakseen yli viiden neliökilometrin alueen, josta metsolle kelpaavaa varttunutta metsää on oltava noin puolet. Maa- ja metsätalous on kuitenkin nipistänyt metson asuinsijoja niin, etteivät repaleisiin metsäsaarekkeisiin hajaantuneet linnut enää löydä toisiin. Nahistelu- ja parittelukumppanien puute turhauttaa kukot, jotka alkavat paremman puutteessa uhitella ohikulkijoille.

Myös naaraskoppelolla tavataan sijaistoiminta. Se painautuu paritteluasentoon, vaikka kukkoja ei olisi lähimaillakaan.

Kokemukset Keski-Euroopasta, Brittein saarilta ja Virosta puoltavat pirstoutumisteoriaa. Yhtenäisen metsäpeitteen, erityisesti varttuneen metsän, katoamista on seurannut hullu metso –ilmiö. Suomeen se saapui 1960-luvulla, joskin hyökkäileviä kukkoja on varmasti tavattu aiemminkin, esimerkiksi kaskiviljelyn valta-aikoina. Erämaisina säilyneissä Venäjän Karjalan metsissä ei hulluja metsoja tunneta.

Metsojen patoutunut uho heijastuu myös hormonitoimintaan. Hulluilta kukoiilta on mitattu jopa viisinkertaisia testosteronipitoisuuksia normaaleihin yksilöihin verrattuna.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/1998

Vastaaja:


Harto Lindén, Raimo Hissa


tutkimusprofessori, biologian professori


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Oulun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Häxpi
Seuraa 
Viestejä1334
asdf

Otsikon kysymykseen vastaus on munista.

Munistapa hyvinkin, mutta elatusmaksukysymysten kannalta oleellinen kysymys on: kenen munista?

Islamismi nojaa islamin arvovaltaisiin lähteisiin: Koraaniin, sunnaan, Muhammedin esimerkkiin ja sharia-lakiin. Islamismi on islamin hartainta harjoittamista.

Häxpi
Seuraa 
Viestejä1334
syytinki

En huomannut jutussa ylimielisyyttä tai lukijan aivotoiminnan väheksyntää.

Sinä et huomannut mutta minä huomasin. Nyt tiedämme että nimmerkikit Häxpi ja syytinki näkevät ainakin tämän asian erilailla.

Islamismi nojaa islamin arvovaltaisiin lähteisiin: Koraaniin, sunnaan, Muhammedin esimerkkiin ja sharia-lakiin. Islamismi on islamin hartainta harjoittamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla