Monin paikoin Suomessa tavataan vihamielisesti käyttäytyviä metsokukkoja.

Mielipuolisesti meuhkaavat kanalinnut hyökkäilevät mm. ihmisten ja autojen kimppuun. Outo käytös voi johtua metsien pirstoutumisesta, joka nakertaa metsokukon elämän kohokohtaan, ryhmäsoitimeen, tarvittavaa elintilaa ja vähentää soitimelle kerääntyvien kukkojen määrää.

Usein jopa kymmenistä kukoista ja koppeloista koostuva keväinen soidin vaatii toimiakseen yli viiden neliökilometrin alueen, josta metsolle kelpaavaa varttunutta metsää on oltava noin puolet. Maa- ja metsätalous on kuitenkin nipistänyt metson asuinsijoja niin, etteivät repaleisiin metsäsaarekkeisiin hajaantuneet linnut enää löydä toisiin. Nahistelu- ja parittelukumppanien puute turhauttaa kukot, jotka alkavat paremman puutteessa uhitella ohikulkijoille.

Myös naaraskoppelolla tavataan sijaistoiminta. Se painautuu paritteluasentoon, vaikka kukkoja ei olisi lähimaillakaan.

Kokemukset Keski-Euroopasta, Brittein saarilta ja Virosta puoltavat pirstoutumisteoriaa. Yhtenäisen metsäpeitteen, erityisesti varttuneen metsän, katoamista on seurannut hullu metso –ilmiö. Suomeen se saapui 1960-luvulla, joskin hyökkäileviä kukkoja on varmasti tavattu aiemminkin, esimerkiksi kaskiviljelyn valta-aikoina. Erämaisina säilyneissä Venäjän Karjalan metsissä ei hulluja metsoja tunneta.

Metsojen patoutunut uho heijastuu myös hormonitoimintaan. Hulluilta kukoiilta on mitattu jopa viisinkertaisia testosteronipitoisuuksia normaaleihin yksilöihin verrattuna.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/1998

Vastaaja:


Harto Lindén, Raimo Hissa


tutkimusprofessori, biologian professori


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Oulun yliopisto

Häxpi
Seuraa 
Viestejä1334
Liittynyt15.11.2014

Mistä syntyvät hullut metsot?

asdf 23.11.2014 klo 09:36 Otsikon kysymykseen vastaus on munista. Munistapa hyvinkin, mutta elatusmaksukysymysten kannalta oleellinen kysymys on: kenen munista?
Lue kommentti

Islamismi nojaa islamin arvovaltaisiin lähteisiin: Koraaniin, sunnaan, Muhammedin esimerkkiin ja sharia-lakiin. Islamismi on islamin hartainta harjoittamista.

Häxpi
Seuraa 
Viestejä1334
Liittynyt15.11.2014

Mistä syntyvät hullut metsot?

syytinki 23.11.2014 klo 10:05 En huomannut jutussa ylimielisyyttä tai lukijan aivotoiminnan väheksyntää. Sinä et huomannut mutta minä huomasin. Nyt tiedämme että nimmerkikit Häxpi ja syytinki näkevät ainakin tämän asian erilailla.
Lue kommentti

Islamismi nojaa islamin arvovaltaisiin lähteisiin: Koraaniin, sunnaan, Muhammedin esimerkkiin ja sharia-lakiin. Islamismi on islamin hartainta harjoittamista.

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti