Sekä tähtikuviot että niiden nimet ovat mielivaltaisen valinnan tulosta.

Saman tähtikuvion tähdillä ei näet ole todellista fyysistä yhteyttä. Kulttuuripiiri ratkaisee, millaisia koosteita muodostetaan ja miten niitä nimetään. Useimmat nykyisin käytettävistä tähdistöjen nimistä ovat peräisin Babylonian ja Välimeren maiden tarustosta. Osa nimistä saattaa olla vieläkin vanhempaa perua.

Mutta on taivaalla uusiakin, keskiajan jälkeen löydettyjä tähdistöjä. Esimerkiksi löytöretkeilijät nimesivät useita eteliäisen taivaan tähdistöjä aikansa keksintöjen mukaan. Taivaalla loistaa muun muassa Kaukoputki, Mikroskooppi, Heilurikello ja Kompassi. Myös pohjoisen taivaan kirkkaiden tähdistöjen väliin jääneistä himmeistä tähdistä koostuvien kuvioiden nimet ovat uudehkoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Johannes Heveliuksen 1600-luvulla ristimät Sisilisko, Pieni leijona, Ilves ja Pieni kettu.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/1997

Vastaaja:


Hannu Karttunen


filosofian tohtori


Turun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti