Kuulostaa ihmisten huonolta huumorilta. Kuva Shutterstock.
Kuulostaa ihmisten huonolta huumorilta. Kuva Shutterstock.

Munata verbi on muna-sanan johdos.

Itsensä nolaamista tai jonkin asian­ pilaamista merkitsevä munata-verbi on ikivanhaan perintösanastoon kuuluvan muna-sanan johdos, ja munaus on tästä verbistä muodostettu teonnimi.  Suomen vanhassa kirjakielessä munata-verbi on tarkoittanut joko linnunmunien keräämistä tai sitten munien rikkomista ja pesinnän pilaamista. Tämä pilaaminen on olennaista myös nykyisessä, tyyliltään arkisessa verbissä. Arkiseksi tai peräti alatyyliseksi munata on ymmärretty ilmeisesti sen takia, että kielenkäyttäjien mielessä se on liittynyt muna-sanan toiseen ikivanhaan merkitykseen ’kives’.

Kirjakieliseen käyttöön munaus näyttää tulleen 1930-luvulla, jolloin se on usein kirjoitettu lainausmerkkeihin tai siihen on liitetty outoudesta vihjaava lyhenne ”ns.” Oikein isoa tai pahaa mu­nausta on nimitetty jymy-, ukko- tai kardinaalimunaukseksi. Viimeksi mainitun kardinaali- on lainattu suomeen ruotsin kautta keskiajan latinasta, jossa se on tarkoittanut jotakin tärkeimmässä kohdassa eli pääkohdassa olevaa.

Suomessa kuten monissa muissakin kielissä sanaa on käytetty sekä korkea-arvoisen kirkonmiehen nimityksenä että yleismerkityksessä ’pääasiallinen, perus-’. 1900-luvun alkupuolella se on ollut alkuosana monissa yhdyssanoissa: kardinaalihyve, -järjestelmä,  -kysymys, -luku,  -suunta ym.  Kirjakielisiksi ymmärrettyjä kardinaali-alkuisia yhdyssanoja ovat olleet kardinaalityhmyys ja kardinaalivirhe. Tämän sarjan jatkoksi on muodostettu ilmeisesti huumorimielessä kenraalimunaus ja kardinaalimunaus.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen professori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2014.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä10433
Liittynyt20.1.2013

Mistä tulee kardinaalimunaus?

Tekstissä sanottiin näin: "Viimeksi mainitun kardinaali- on lainattu suomeen ruotsin kautta keskiajan latinasta, jossa se on tarkoittanut jotakin tärkeimmässä kohdassa eli pääkohdassa olevaa." Keskiajalla latinan cardinalis sanalla tarkoitettiin kutakuinkin mihin jokin on kiinnitetty/saranoitu, josta jokin tukeutuu. http://en.wiktionary.org/wiki/cardinalis Englanninkieleen se adoptoitiin ja muutettiin cardinal sanaksi, ja se tarkoittikin sitten jo aivan muuta kuin keskiajan latinan cardinalis...
Lue kommentti
kytoann
Seuraa 
Viestejä1927
Liittynyt16.3.2005

Mistä tulee kardinaalimunaus?

Jos vielä jatkaisi pitemmälle, kardinaalihyveet, jotka tekstissä mainitaan, ovat vanhempaa perua kuin synnit ja virheet. Platon esitti perushyveet : viisaus, rohkeus, oikeudenmukaisuus ja itsehillintä, joihin muut hyveet perustuivat. Jossakin vaiheessa (roomalaiset?) alettiin niistä käyttää nimitystä kardinaalihyveet (lat.cardo = saranatappi, nivel). Kristityt filosofit sitten toivat rinnalle synnit, enimmäkseen ei ole tosin taidettu käyttää kardinaalisynti-käsitettä vaan puhutaan...
Lue kommentti

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.