Kuulostaa ihmisten huonolta huumorilta. Kuva Shutterstock.
Kuulostaa ihmisten huonolta huumorilta. Kuva Shutterstock.

Munata verbi on muna-sanan johdos.

Itsensä nolaamista tai jonkin asian­ pilaamista merkitsevä munata-verbi on ikivanhaan perintösanastoon kuuluvan muna-sanan johdos, ja munaus on tästä verbistä muodostettu teonnimi.  Suomen vanhassa kirjakielessä munata-verbi on tarkoittanut joko linnunmunien keräämistä tai sitten munien rikkomista ja pesinnän pilaamista. Tämä pilaaminen on olennaista myös nykyisessä, tyyliltään arkisessa verbissä. Arkiseksi tai peräti alatyyliseksi munata on ymmärretty ilmeisesti sen takia, että kielenkäyttäjien mielessä se on liittynyt muna-sanan toiseen ikivanhaan merkitykseen ’kives’.

Kirjakieliseen käyttöön munaus näyttää tulleen 1930-luvulla, jolloin se on usein kirjoitettu lainausmerkkeihin tai siihen on liitetty outoudesta vihjaava lyhenne ”ns.” Oikein isoa tai pahaa mu­nausta on nimitetty jymy-, ukko- tai kardinaalimunaukseksi. Viimeksi mainitun kardinaali- on lainattu suomeen ruotsin kautta keskiajan latinasta, jossa se on tarkoittanut jotakin tärkeimmässä kohdassa eli pääkohdassa olevaa.

Suomessa kuten monissa muissakin kielissä sanaa on käytetty sekä korkea-arvoisen kirkonmiehen nimityksenä että yleismerkityksessä ’pääasiallinen, perus-’. 1900-luvun alkupuolella se on ollut alkuosana monissa yhdyssanoissa: kardinaalihyve, -järjestelmä,  -kysymys, -luku,  -suunta ym.  Kirjakielisiksi ymmärrettyjä kardinaali-alkuisia yhdyssanoja ovat olleet kardinaalityhmyys ja kardinaalivirhe. Tämän sarjan jatkoksi on muodostettu ilmeisesti huumorimielessä kenraalimunaus ja kardinaalimunaus.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen professori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2014.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä9379
Liittynyt20.1.2013

Mistä tulee kardinaalimunaus?

Tekstissä sanottiin näin: "Viimeksi mainitun kardinaali- on lainattu suomeen ruotsin kautta keskiajan latinasta, jossa se on tarkoittanut jotakin tärkeimmässä kohdassa eli pääkohdassa olevaa." Keskiajalla latinan cardinalis sanalla tarkoitettiin kutakuinkin mihin jokin on kiinnitetty/saranoitu, josta jokin tukeutuu. http://en.wiktionary.org/wiki/cardinalis Englanninkieleen se adoptoitiin ja muutettiin cardinal sanaksi, ja se tarkoittikin sitten jo aivan muuta kuin keskiajan latinan cardinalis...
Lue kommentti
kytoann
Seuraa 
Viestejä1914
Liittynyt16.3.2005

Mistä tulee kardinaalimunaus?

Jos vielä jatkaisi pitemmälle, kardinaalihyveet, jotka tekstissä mainitaan, ovat vanhempaa perua kuin synnit ja virheet. Platon esitti perushyveet : viisaus, rohkeus, oikeudenmukaisuus ja itsehillintä, joihin muut hyveet perustuivat. Jossakin vaiheessa (roomalaiset?) alettiin niistä käyttää nimitystä kardinaalihyveet (lat.cardo = saranatappi, nivel). Kristityt filosofit sitten toivat rinnalle synnit, enimmäkseen ei ole tosin taidettu käyttää kardinaalisynti-käsitettä vaan puhutaan...
Lue kommentti

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018