Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Läski-sanalla on Suomessa ollut pitkään myönteinen sävy.

Lihavan ihmisen haukkumanimitys läskimooses on tullut yleiseen käyttöön 1920-luvun lopulla. Alkuosa läski on lainaa ruotsin sanasta fläsk.  Alun perin se merkitsee sianlihaa, jonka arvokkaimpana osana on ennen pidetty rasvaista silavaa. Läski-sanalla on suomessa ollut pitkään myönteinen sävy, joten haukkumasanaksi se on voinut muuttua vasta sen jälkeen, kun hoikkuudesta on tullut kauneusihanne. Huomattavan vatsakkaita ihmisiä on aiemmin haukuttu ihramahoiksi tai möhömahoiksi.

Mooses-nimi on tullut tutuksi Raamatun välityksellä, ja sitä on Suomessa jonkin verran käytetty myös ristimänimenä. Vuonna 1926 kirjoitettiin Hakkapeliitta-lehdessä Mooses-nimisestä kenttäkeittiön kokista, jota tehtävänsä perusteella kutsuttiin Läski-Moosekseksi. Vuoden 1929 Terveydenhoitolehdessä läskimooses esiintyi lihavan henkilön haukkumanimityksenä. Mooses-nimi oli valikoitunut tähän sen takia, että se oli tyypillinen juutalainen nimi ja juutalaisilta oli läskin eli sianlihan syönti kielletty. Sikojen ja juutalaisten yhdistämisellä halventavassa mielessä on pitkät ja kipeät perinteet. Nykyään leikilliseltä kuulostava läskimooses on paljon karkeampi haukkumasana kuin päältä katsoen voisi arvata.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen professori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2015

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

Mistä tulee nimitys läskimooses?

Raamatun kuvauksen mukaan Mooses oli sekä lyhyt, että lihava joten nimitys on kuvauksen perusteella ihan hupaisa ja osuva.
Lue kommentti

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."