Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Läski-sanalla on Suomessa ollut pitkään myönteinen sävy.

Lihavan ihmisen haukkumanimitys läskimooses on tullut yleiseen käyttöön 1920-luvun lopulla. Alkuosa läski on lainaa ruotsin sanasta fläsk.  Alun perin se merkitsee sianlihaa, jonka arvokkaimpana osana on ennen pidetty rasvaista silavaa. Läski-sanalla on suomessa ollut pitkään myönteinen sävy, joten haukkumasanaksi se on voinut muuttua vasta sen jälkeen, kun hoikkuudesta on tullut kauneusihanne. Huomattavan vatsakkaita ihmisiä on aiemmin haukuttu ihramahoiksi tai möhömahoiksi.

Mooses-nimi on tullut tutuksi Raamatun välityksellä, ja sitä on Suomessa jonkin verran käytetty myös ristimänimenä. Vuonna 1926 kirjoitettiin Hakkapeliitta-lehdessä Mooses-nimisestä kenttäkeittiön kokista, jota tehtävänsä perusteella kutsuttiin Läski-Moosekseksi. Vuoden 1929 Terveydenhoitolehdessä läskimooses esiintyi lihavan henkilön haukkumanimityksenä. Mooses-nimi oli valikoitunut tähän sen takia, että se oli tyypillinen juutalainen nimi ja juutalaisilta oli läskin eli sianlihan syönti kielletty. Sikojen ja juutalaisten yhdistämisellä halventavassa mielessä on pitkät ja kipeät perinteet. Nykyään leikilliseltä kuulostava läskimooses on paljon karkeampi haukkumasana kuin päältä katsoen voisi arvata.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen professori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2015

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

Mistä tulee nimitys läskimooses?

Raamatun kuvauksen mukaan Mooses oli sekä lyhyt, että lihava joten nimitys on kuvauksen perusteella ihan hupaisa ja osuva.
Lue kommentti

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018