Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vanhoissa sanonnoissa kissaa väheksytään.

Kissa eli katti herättää ihmisissä monenlaisia tunteita, joista yksi on väheksyntä. Kissa ei ole samalla tavalla hyödyllinen kotieläin kuin koira, jota voi opettaa suorittamaan erilaisia tehtäviä. Kissa tekee sitä, mikä sitä itseään huvittaa, esimerkiksi makoilee joutilaana lämpimässä paikassa. Luterilaisesta työmoraalista sillä ei ole tietoakaan.

Katin kontit on tyypillisesti välinpitämättömyyttä tai halveksuntaa osoittava huudahdus, joka tunnetaan laajalti suomen murteissa. Muita samantapaisia ovat esimerkiksi kattia kanssa, kissa vieköön ja kissan hännät.

Kissat, koirat ja muut tutut eläimet ovat vertausten ja sananparsien ehtymätön lähde. Joskus sanontoihin liittyy asiallisia perusteita, joskus niiden teho perustuu pikemmin ilmauksen rytmiin ja rakenteeseen kuin varsinaiseen asiasisältöön.

Kontti on ikivanha jalan nimitys, mutta normaalioloissa kissan jalkoja ei nimitetä konteiksi, vaan puhutaan käpälistä tai tassuista pohtimatta tarkemmin, onko kysymys koko koivesta vai koiven osasta.

Sanontaan kontti on valikoitunut ilmeisesti siksi, että katin kontit on äänneasultaan tehokas yhdistelmä.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen professori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2014