Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rinta kaarella ihmisen kylkiluut nousevat näkyviin.

Sanontaa rinta rottingilla käytetään kuvaamaan ylpeänrehvakasta olotilaa, joka näkyy myös asennosta: pää pystyssä, rinta kaarella. Tällaisessa asennossa äärimmilleen pinnistettynä hoikan ihmisen kylkiluut nousevat näkyviin ihon läpi ja rintakehä muistuttaa rottinkikehikkoa. Sanonta on voinut saada alkunsa esimerkiksi voimistelun ja urheilun yhteydessä, kun ryhdin merkitystä on erityisesti korostettu. Rinta rottingilla on voittajan asento.

Rottinki on tullut tavallisille suomalaisille tutuksi 1800-luvulla, jolloin rottingista valmistetut kalusteet, kalusteiden osat, korit ja muut punonnaiset ovat tulleet käyttöön, aluksi herrasväen talouksissa, huviloilla ja kuisteilla. Suomalainen talonpoika oppi arvostamaan notkeaa rottinkia sitomisvälineenä. Se oli parasta ainetta esimerkiksi viikatteen terän varttamisessa. Rottingista valmistettuja mattopiiskoja käytetään edelleenkin.

Rottinki on ollut eksoottista tuontitavaraa, ja rottinki-nimitystä on rottinkipalmusta saatujen tuotteiden lisäksi käytetty myös ulkomailta tuoduista ruokoesineistä, esimerkiksi ongenvavoista ja kepeistä, joita on käytetty kävelykeppeinä tai kouluissa rangaistusvälineinä.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen professori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2015