Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2013

Nykysuomessa sanontatapa ”tosi kuin vesi” kuulostaa lähinnä sanaleikiltä, mutta ilmeisesti sen tausta on syvällisempi.

Sanonta ei kirjaimellisesti ole peräisin Raamatusta, mutta sen teksteissä monessa kohdin, esimerkiksi Johanneksen evankeliumin 4. luvussa ja Ilmestyskirjan lopussa, pohjattomasta lähteestä kumpuava kristallinkirkas vesi eli elävä vesi esiintyy armon ja totuuden vertauskuvana. Kielikuva on suosittu myös nykyajan uskonnollisessa kielenkäytössä.

Suomen nykyiseen yleiskieleen sanonta on tullut murteista. Niissä se tunnetaan sekä sellaisenaan että pitempinä versioina, joita on periaatteessa kahdenlaisia.

Vakavampaa tulkintaa edustaa Alatorniosta merkitty ”Tosi ko vesi ja selvä ko pläkki”. Pläkki tarkoittaa tässä mustetta, ja musteella kirjoitettu teksti on perinteisesti ollut selvää ja pysyvää. Musteella on kirjoitettu virallisia asiakirjoja ja allekirjoituksia. Tällä sanonnalla voi tosimielessä vahvistaa sanotun todenperäisyyden.

Paljon yleisemmin tunnettua laajennusta edustaa kuitenkin Ulvilan esimerkki ”Tosi ko vesi ja pittää ko seula”, jossa mennään jo selvästi huumorin puolelle. Tämä edustaa samanlaista leikittelyskeemaa kuin esimerkiksi ”Tarkkana kuin porkkana ja terävänä kuin muna”, jossa tärkeintä on rytmikäs muotoilu ja hupaisa kontrasti.

Vastaaja:


Kaisa Häkkinen


suomen kielen professori


Turun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti