Kuva MVPhotos.
Kuva MVPhotos.

Vanhasta suomalaisesta kansankielestä.

Ihmistä verrataan usein eläimeen, kun halutaan ilmaista tunteita tai muuten tehostaa ilmaisua. Vertailukohteena on useimmiten kotieläin, ja vertaaminen on sävyltään kielteistä. Sika, sonni, aasi ja pässi ovat tästä malliesimerkkejä.

Myönteisiäkin eläinvertauksia on olemassa, ja silloin vertauskohteena on yleensä villi, vapaa ja uljas eläin kuten kotka tai leijona. Ilves voidaan laskea tähän jälkimmäiseen katego­riaan. Sanonta veljekset kuin ilvekset ei ole vanhassa suomalaisessa kansankielessä ollut kovin tavallinen, mutta sieltä se on kuitenkin merkitty muistiin 1900-luvun alkupuolella.

Ilves on nykysuomalaisille sen verran vieras otus, ettei siihen vertaaminen voi perustua kovin syvälliseen tietoon itse eläimestä. Valppaan näköinen tupsukorva tunnetaan lähinnä eläinkirjan kuvista, Hämeen vaakunasta, jääkiekkojoukkueen tunnuksesta tai sympaattisesta elokuvasta Poika ja ilves.

Niinpä onkin todennäköistä, että sanonnan nykyisen suosion syynä on pikemmin sanahahmoon perustuva sanaleikki kuin varsinainen ver­taus: rinnastetut sanat ovat yhtä pitkiä ja äännerakenteeltaan nokkelasti samanlaisia. Tähän viittaa myös sanonnan leikkimielinen nykymuunnelma veljekset kuin kyljykset.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen professori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2014.

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018