Ensimmäinen kirjallinen maininta joulukalenterista löytyy hampurilaisen Elise Averdieckin lastenkirjasta vuodelta 1851. Siinä äiti ripustaa lasten iloksi seinälle joka ilta uuden kuvan.

Rothenburg ob der Tauberissa sijaitsevan saksalaisen joulumuseon tietojen mukaan toisissa kodeissa tyydyttiin 1800-luvulla päivittäisiin liituviivoihin, repäistiin kalenterin lehtiä tai aseteltiin joka päivä yksi olki lisää seimeen. Olipa lasten iloksi myös rakennettu vaneriset taivaantikkaat, joita pitkin Jeesus-lapsi joka päivä astui yhden askelman lähemmäs maata.

Vuonna 1902 myytiin painettua joulukelloa, jonka viisari eteni päivä päivältä 13:sta 24:ään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäinen varsinainen painettu kuvajoulukalenteri ilmestyi Münchenissä vuonna 1908. Sen oli kustantanut kirjakauppias ja juuri kirjapainon osakkaaksi tullut Gerhard Lang, luultavasti lapsuusmuistojen innoittamana. Pikkupoikana Gerhard oli saanut äidiltään joulun alla 24 pikkupakettia, joista hän oli joka päivä kuorinut leivonnaisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäinen joulukalenteri koostui kahdesta arkista. Toisesta luettiin päivän värssy, ja sitten toisesta leikattiin päivän kuva ja liimattiin se värssyn päälle.

Kalenteri ei heti ollut jymymenestys. Vasta 1920-luvulla kysyntä alkoi kasvaa. Samalla valikoima laajeni ja kuva-aiheet maallistuivat. Enkelit ja Jeesus-lapset vaihtuivat satuhahmoihin ja leikkikaluihin.

Vuonna 1920 Lang keksi ensimmäisen luukullisen kalenterin, vuonna 1926 hän täytti luukut suklaalla, ja 1930 hän teki oman version sokeille lapsille.

1930-luvun lopussa muutkin kustantamot innostuivat. Mutta kun kalenterit 1940-luvulla valjastettiin ideologian palvelukseen, enää natsimielisellä Franz Eher Verlagilla oli lupa painaa niitä. Enkelien ja lumiukkojen sijaan luukuista paljastui germaanisia jumalia ja tarusankareita.

Samaan aikaan kun natsit näivettivät kalenterit tilapäisesti Saksassa, ne alkoivat yleistyä muualla maailmassa.

Vastaaja:
Eeva Mäkelä
tiedetoimittaja
Saksa

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla