Sotavuosina Tyynellämerellä toimivat Yhdysvaltain armeijan meteorologit keksivät antaa paikallisille trooppisille hirmumyrskyille naisten nimiä.

Tämä helpotti myrskyjen seurantaa ja niistä varoittamista, koska myrskykauden aikana alueella oli usein useampi myrsky liikkeellä yhtä aikaa. Valintaan liittyi ilmeisen vahvasti kotiseudun kaipuu. Tarina kertoo, että moni myrsky sai meteorologin tyttöystävän tai vaimon nimen.     

Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen hurrikaanikeskus otti käytännön omiin tarkoituksiinsa 1950-luvulla. Myöhemmin huomattiin, että pelkästään naisten nimien antaminen on hankalaa, koska niitä ei riitä loputtomasti. 1970-luvun lopulla hurrikaanit saivatkin myös miesten nimiä.

Nykyisin Maailman ilmatieteen järjestö toimii keskeisenä nimeämiskoordinaattorina, mutta käytännössä Atlantin myrskyjen nimistä päättää Yhdysvaltain ja Karibianmeren valtioiden yhteinen komitea. Siksi listalla on jokunen eksoottinenkin nimi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Atlantilla ja Tyynenmeren itäosissa myrskyjen nimeämisessä noudatetaan aakkosjärjestystä. Kaikkialla näin ei toimita. Esimerkiksi muilla Tyynenmeren alueilla eri maat antavat vuorotellen ja vapaasti haluamansa nimen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:
Jari Tuovinen
meteorologi
Ilmatieteen laitos

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2013

Sisältö jatkuu mainoksen alla