Vaikea jäljittää. Kuva: SPL/MVPhotos
Vaikea jäljittää. Kuva: SPL/MVPhotos

Todennäköistä on, että tämä kieli ei ollut suomalais-ugrilainen.

Ei tiedetä. Todennäköistä on, että tämä kieli ei ollut suomalais-ugrilainen, ja hyvin mahdollista on, että se ei ollut sukua millekään nykyään tunnetulle Euroopan kielelle.

Euroopan ensimmäisten asuttajien kielimaisema on voinut olla melkein yhtä kirjava kuin Amazoniassa tai Uudessa-Guineassa näihin päiviin saakka: pieniä, liikkuvia heimoyhteisöjä, joissa puhutaan monia erilaisia pieniä kieliä. Näistä muinaiskielistä useimmat ovat kadonneet ja syrjäytyneet indoeurooppalaisten ja suomalais-ugrilaisten kielimuotojen tieltä.

On periaatteessa mahdollista, että ensimmäisten asukkaiden kielistä on jäänyt joitakin jälkiä Suomessa sittemmin puhuttuihin kieliin, myös suomeen. Jotkin paikannimissä esiintyvät tuntematonta perua olevat ainekset saattavat kenties olla jo ensimmäisten asukkaiden kielistä peräisin. Tällaisten tuntemattomien ainesten tutkimus on kuitenkin vielä melkoista hakuammuntaa, sillä Suomessa on voitu puhua esihistoriallisena aikana useita tuntemattomia muinaiskieliä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nykysuomen esimuodot levittäytyivät Suomeen rautakaudelta lähtien ja syrjäyttivät saamelaistyyppiset kielimuodot, joiden jälkiä on paikannimistössä Etelä-Suomea myöten. Suomen ensimmäinen kieli ei ollut saamekaan, jota puhuttiin suuressa osassa Suomen sisäosia vielä keskiajalla , vaan sitä ennen Suomessa on todellakin puhuttu luultavasti monenlaisia tuntemattomia muinaiskieliä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana

Johanna Laakso,

fennougristiikan professori, Wienin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2019.

jarppah
Seuraa 
Viestejä2345

Keijona kirjoitti:
Jos nykykäsityksen mukaan ihmiskuna on jopa 500 000V. vanha. Jos jääkausi alkoi 50 000v. sitten, niin mitähän kieltä ne ihmiset jotka ovat asustaneet suomessa (mahdollisesti satoja tuhansia vuosia)  ennen jääkautta ovat puhuneet?

Kyllä ne puhuivat näin: huguhu puhu nuguhu GRAAGHhh. Kommunikoinnin tärkein osuus oli kakkikusiskelu pitkin tontin rajoja.. ujoudesta johtuen siemennesteet laskettiin lentoon omia (tiluksia) päin😂

jarppah
Seuraa 
Viestejä2345

John Carter kirjoitti:
Savvoo on hominidit luultavasti viäntäneet.

Pidätkö siis savolaisia jotenki primitiivisempinä kuin muut Suomen kansat ovat😅?

Sisältö jatkuu mainoksen alla