Pelko pukkaa kylmiä pisaroita. Kuva: Getty Images
Pelko pukkaa kylmiä pisaroita. Kuva: Getty Images

Elimistön reaktio tiukoissa tilanteissa.

Kylmä hiki on hikoilun kummajainen. Sitä erittävät erityisesti kainalot, kämmenet ja jalkapohjat.

Normaalisti hikoilu on tärkeä osa lämmönsäätelyä. Lämpimän hien haihtuminen estää lämmönnousua liikkuessa ja helteellä.

Kylmä hiki sen sijaan ei liity lämmönsäätelyyn lainkaan vaan on elimistön tapa reagoida tiukoissa tilanteissa.

Tyypillisesti kylmää hikeä syntyy, kun ihminen kokee jonkin äkillisen uhkan. Käynnistyy taistele tai pakene -reaktio, jonka aiheuttaa autonomisen hermoston voimakas aktivoituminen.

Kylmän hien ohella reaktioon liittyy usein ihon kalpeus, kohonnut sydämen syke ja hutera olo.

Kylmää hikeä voi syntyä myös esimerkiksi kuumetaudissa, pahoinvoinnin yhteydessä tai kovan kivun, kuten ankaran migreenikohtauksen, aikana.

Kylmää hikeä erittyy myös diabeetikoille tutussa hypoglykemiassa, jossa verensokeri on hyvin matala. Aivojen energianpuute käynnistää autonomisen hermoston reaktiot, jotka pyrkivät palauttamaan verensokerin normaaliksi ja samalla vaikuttavat hikirauhasiin.

Kylmällä hiellä ei tietääkseni ole mitään tarkoitusta. Autonominen hermosto vaikuttaa laajasti elimistön toimintoihin, siinä sivussa myös hikirauhasiin.

Vastaajana Pertti Mustajoki,

professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti