Sinä aikana, kun valo on kulkenut maapallolle, tähti on ikääntynyt kymmenen miljardia vuotta.

Kuulumiset riippuvat tähden massasta ja elämänvaiheesta.

Tähden elinikä riippuu massiivisuudesta. Pienikokoisin tyyppi eli punainen kääpiötähti palaa vakaasti kymmeniä tai jopa satoja miljardeja vuosia ja todennäköisesti näyttäisi yhä samalta.

Auringon massainenkin tähti saattaisi olla vielä samassa elämänvaiheessa eli fuusioimassa vetyä heliumiksi, sillä vaihe kestää Auringolla juuri kymmenisen miljardia vuotta. Tähti olisi kuitenkin aiempaa kirkkaampi.

Jos se olisi edennyt myöhempään vaiheeseen, se voisi nyt olla punainen jättiläistähti, planetaarisen sumun ympärilleen hulmauttanut pieni kuuma tähti tai valkoinen kääpiötähti.

Punainen jättiläistähden vaihe kestää Auringon massaisella tähdellä noin miljardi vuotta, ja sitten se valkoisena kääpiönä äärimmäisen hitaasti hiipuu näkymättömiin mustaksi kääpiötähdeksi.

Kaikkein massiivisimmat tähdet loistavat kiivaasti vain joitain miljoonia vuosia. Kymmenen miljardin vuoden kuluttua ne ovat jo räjähtäneet supernovana. Jäljelle on jäänyt neutronitähti, musta aukko tai ei mitään.

Vastaajana Anne Liljeström, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2015.

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018