Kukinnassa on eroa. Kuva: Wikimedia Commons
Kukinnassa on eroa. Kuva: Wikimedia Commons

Rypsi ja rapsi ovat eri lajeja.

Rypsi, Brassica rapa oleifera, on nauriin alalaji ja rapsi, Brassica napus oleifera, on lantun alalaji. Nauriin katsotaan kehittyneen peltokaalista, joka on Suomessakin kasvava rikkakasvi. Lanttu taas on syntynyt nauriin ja kaalin risteytymisen tuloksena, joten rypsillä ja rapsilla on yhteinen ”historia”.

Suomessa rypsiä on perinteisesti viljelty laajemmin kuin rapsia, sillä rypsiä voi kasvattaa suuressa osassa maata. Rapsin viljely rajoittuu aivan eteläisimpään Suomeen, koska kypsyäkseen ja tuleentuakseen se vaatii pitkän kasvukauden. Kun kasvukausi on riittävän pitkä ja lämmin, rapsi on satoisampi ja öljypitoisempi kuin rypsi.

Kukinnan aikaan rypsin ja rapsin erottaa parhaiten siitä, että rapsi avaa ensin kukintonsa alimmat kukat, rypsi ylimmät. Rapsilla on myös tanakampi varsi kuin rypsillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaajana Jaakko Kangasjärvi
kasvibiologian professori, Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2011

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5077

Rapsilla on siis suomalaiset sukujuuret?

On pötypuhetta, että lanttu olisi tuotu Suomeen valmiiksi kehittyneenä kasvina Ruotsista tai Saksasta kuten peruna. Lanttu syntyi hämäläisellä peltotilkulla, kun nauris ja kaali risteytyivät. Se on ainoa Suomessa syntynyt viljelykasvi.

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Koelypsy/22003/H%C3%A4me%20synnytti%20lantun

Lanttu nostettakoon sille kuuluvaan Kansallisjuureksen asemaan !

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla